A COPD egyértelműen a szegények betegsége, legalábbis az Egyesült Királyságban

2022.07.25. · tudomány

A krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők körében végzett felmérés szerint a strukturális egyenlőtlenségek jelentősen befolyásolják, hogy valaki túléli-e a betegséget – számol be a BBC arról a 6 ezer fős mintán végzett kutatásról, amelynek eredménye a BMJ Open Respiratory Research folyóiratban jelent meg július 25-én hétfőn.

Az Egyesült Királyságban több mint 1,3 millió embert érint a COPD, a betegségben pedig évente 30 ezren vesztik életüket. A friss kutatás szerint az évente két vagy több akut rohamot elszenvedő COPD-s betegek 55 százalékának évi jövedelme kevesebb, mint 20 ezer font, a legszegényebbek pedig ötször nagyobb eséllyel halnak, mint tehetősebb betegtársaik, míg a 2009-2011-es időszakban ennek még „csupán” négyszer volt nagyobb a valószínűsége.

A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a rossz lakáskörülmények, az átlagnál jóval alacsonyabb kereset, a súlyos megélhetési gondok és a betegség kockázatai között. A megkérdezett 5 997 beteg több, mint fele olyan körülmények között él és dolgozik, ahol állandó a por-, a füst- és vegyianyag-szennyezés.

Az Asthma + Lung UK adatai szerint a COPD-ben szenvedőknek mindössze 25 százaléka részesül megfelelő egészségügyi ellátásban.

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás