369 milliárd dolláros klímavédelmi csomaggal fékezné meg a hőhullámokat és az áradásokat az amerikai kormányzat

Éjszakába nyúló maratoni ülésszak végén az Egyesült Államok szenátusa vasárnapra elfogadta azt az összesen 739 milliárd dollár elköltéséről rendelkező gazdasági stabilizációs törvényt, amely 369 dollárt különít el klímavédelmi intézkedésekre a szövetségi költségvetésből.

A BBC tudósítása szerint az Infláció Elleni Törvénycsomag klímavédelmi fejezete első sorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és a megújuló energiaforrásokon alapuló technológiákba való beruházását ösztönzi. A cél az, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása.

Amennyiben a demokrata többségű képviselőház is elfogadja, akkor 27 milliárdos büdzsével egy olyan szövetségi ügynökség, amely a megújuló energiaforráskan alapuló technológiák fejlesztését gyorsítaná fel a következő években. A törvénycsomag szerint az elektromos autók vásárlása után akár 7500 dollár adójóváírást is kaphatnak az egyes háztartások, a gépjárművek újbóli felhasználását ösztönzendő ez az összeg használt autó vásárlásakor pedig 4000 dollár lenne.

photo_camera Az Egyesült Államok szenátusának washingtoni épülete augusztus 6-án szombat este Fotó: ANNA ROSE LAYDEN/Getty Images via AFP

A fosszilis tüzelőanyagok miatti szennyezéseknek kitett közösségek támogatására
60 milliárd, az időjárási szélsőségeknek, hőhullámoknak, villámáradásoknak és más természeti katasztrófáknak ellenálló infrastruktúra kiépítésére pedig további 2,2 milliárd dollárt szán a Biden-kabinet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: