Biden 250 milliárd dollárt költene a tudományra

2021.04.01. · gazdaság

Joe Biden, az Egyesült Államok tavaly ősszel megválasztott elnöke a pandémia utáni újraindítás keretében az infrastruktúra megújítása és munkahelyteremtés mellett az elkövetkező néhány évben 250 milliárd elköltését javasolja a tudományos kutatások finanszírozására – írja a Science.

A lap értesülései szerint Biden elnök 180 milliárd dollárt irányoz elő kifejezetten a „kutatás-fejlesztés és a jövő technológiái” számára, valamint további 70 milliárd dollárt olyan területeknek, mint a járványok elleni küzdelem vagy alapkutatások. A részleteiben még nem nyilvános tudományfinanszírozási programról az már tudható, hogy március végén az amerikai törvényhozás elé került az a javaslat, amely szerint 2026-ig megdupláznák a Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) költségvetését a jelenlegi 8,5 milliárdról 18,3 milliárd dollárra.

Mint a Qubit is megírta, világszerte megkönnyebbültek a tudósok, hogy Joe Biden, és nem Donald Trump folytatja a Fehér Házban. A Nature tavaly novemberi vezércikke szerint az új elnök „négy évnyi tudományellenes politika” következményeit teheti jóvá.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás