Már a halakat is tesztelik covidra egy kínai városban

2022.08.19. · koronavírus

A koronavírus ellen drákói szigorral fellépő Kína egyik városában, a tengerparti Hsziamenben a városvezetők a zéró covid politika jegyében elrendelték, hogy naponta le kell tesztelni a halászokat és az általuk fogott halakat is. Így igyekeznek garantálni, hogy semmilyen úton-módon ne juthasson be a szárazföldre a vírus - írta csütörtökön a Guardian.

Hsziamen Csimej térség politikai és jogi bizottsága szerint a tesztelésre azért van szükség, mert néhány halászról kiderült, hogy illegális kereskedelmet folytattak a tengeren és tengerentúli hajókkal kerültek közvetlen kapcsolatba, ahonnan behurcolhatják a vírust az országba, Egy helyi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy jelenleg Hsziamen városának teljes lakosságát és a kifogott halakat is tesztelni kell.

link Forrás

Egy Twitter-beszámoló szerint egy hsziameni karanténhotelben azonban nem csak az embereket, hanem a párnákat, a bőröndöket és a telefonokat is letesztelik.

link Forrás

Mindenesetre az eddigi médiabeszámolók szerint a vírus semmilyen nyomát nem mutatták ki az elvégzett tesztek.

A szabályt július végén vezették be, de csak a héten vált virálissá a közösségi médiában, elsősorban a kínai Twitternek is nevezett Weibón. Volt kommentelő, aki az abszurd helyzetre reagálva azt javasolta a kínai hatóságoknak, hogy ne álljanak meg itt, és kötelezzék a nemzetközi vizekből Kína felségvizeire úszó halakat hét nap karanténra.

Kína foggal-körömmel ragaszkodik zéró covid politikájához, amelynek értelmében már egy vagy néhány regisztrált beteg is elég ahhoz, hogy széles körű lezárásokat rendeljenek el, amelyeket tömeges tesztelés és néhány nap türelmi idő után oldanak fel. Áprilisban például először részleges, majd teljes lezárásokat vezettek be a 26 milliós megapoliszban, Sanghajban, amelyek egy részét az esetek függvényében a mai napig fenntartják. Múlt héten futotta körbe a világsajtót például az a videó, amelyik egy sanghaji IKEA áruházban mutatta, hogyan menekülnek a vásárlók az üzletből, hogy elkerüljék a karantént.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás