Mesterséges intelligencia nyert egy állami művészeti pályázaton, kiakadt a művésztársadalom

2022.09.01. · TECH

Olyan műalkotás nyerte a coloradói állami vásár képzőművészeti versenyét, amit nem a beküldő férfi készített, hanem mesterséges intelligencia (AI) generált. Jason Allen, egy helyi társasjátékos cég vezetője a digitális művészet kategóriájában pályázott az űroperára emlékeztető képpel, amely úgy néz ki, mint egy mesterien kivitelezett festmény.

Mint Allen később bevallotta, a „Théâtre D'opéra Spatial” című alkotás a Midjourney nevű AI-szoftverre készült, amelynek ő csak utasításokat (promptokat) adott a kép témájával kapcsolatban, de nem használt hozzá digitális ecsetet, ami az ilyen munkáknál szokás. Emiatt a digitális művészetek területén dolgozók rendesen kiakadtak, és azzal vádolják Allent, hogy sietteti a kreatív munkahelyek megszűnését.

„Valaki benevezett egy művészeti versenyre egy AI által generált alkotással, és megnyerte az első díjat. Igen, ez kibaszottul szar” – írta a Twitteren a Genel Jumalon nevű művész, és a posztot azóta több mint 80 ezren lájkolták, 12 ezren retweetelték és 3 ezren idézték a platformon.

link Forrás

Az OmniMorpho nevű felhasználó erre azt válaszolta: „A művészet halálát látjuk a szemünk előtt kibontakozni. Ha a kreatív munkák nincsenek biztonságban a gépektől, akkor még a magasan képzett munkaerő is retteghet attól, hogy feleslegessé válik. Mi marad akkor nekünk?”

Allen még a győztesek bejelentése előtt azt írta, hogy az ő közreműködése nagyban hozzájárult a díjnyertes festmény megformálásához. „Felfedeztem egy speciális promptot, amit később publikálok, 100 képet készítettem vele, és több héten át tartó finomhangolás után kiválasztottam a három legjobbat, majd a Gigapixel AI-jal való feljavítás után vászonra nyomtattam őket” – írta.

A győztes alkotás a coloradói állami vásár kiállításán
photo_camera A győztes alkotás a coloradói állami vásár kiállításán Forrás: Discord

A pályázat nyertese szerint a kritikusai az alkotási módszer alapján ítélik meg a művészetet, ami tévút, és egyébként is, előbb vagy utóbb saját kategóriát kell kapnia az AI által generált műalkotásoknak. „Mi lenne, ha egy művész fejjel lefelé lógva, festés közben korbácsütéseket kapva készítené el a művét? Másként kellene-e értékelni ennek a művésznek a munkáját, mint egy másikét, aki ugyanazt az alkotást normális módon készítette?” – tette fel a millió dolláros kérdést Allen. Mint elmondta, a kialakult vita csak feltüzelte őt: „Ez a győzelem csak felbátorított a küldetésemben.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás