2040-re felszámolhatja a maláriajárványokat a 80 százalékos hatékonyságú új vakcina

2022.09.12. · tudomány

A klinikai fázisban 80 százalékos hatékonyságot mutat az oxfordi Jenner Intézet vezetésével nemzetközi összefogásban R21 néven fejlesztett maláriavakcina – állítja a Lancet Infectious Diseases folyóiratban szeptember 7-én megjelent tanulmány.

A Nature pénteki beszámolója szerint némileg árnyalhatja az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO 75 százalékos hatékonyságot célkitűzését 5 százalakkal meghaladó eredményt, hogy a tesztet Burkina Fasóban végezték 450 ötévesnél fiatalabb és 17 hónaposnál idősebb gyerek bevonásával, ahol a maláriafertőzések szezonálisak. A megszólaltatott immunológusok szerint a vakcina így hatékonyabbnak tűnhet, mint egy olyan országban, ahol egész évben fenn áll a fertőzés kockázata. A kutatók bíznak abban, hogy a szezonális és egész éves terjedési mintázatú országokban fele-fele arányban 4800 gyerek bevonásával végzett nagyobb vizsgálat szeptember végére ígért eredményei eloszlatják a kétségeket.

Amennyiben a hatékonyság mellett a közeljövőben minden szempontból sikerül igazolni, hogy az R21 biztonságos, akkor 2030-ra 70 százalékkal csökkenhet a fertőzés miatti halálozások száma, 2040-re pedig a szó járványügyi értelmében sikerülhet felszámolni az érintett afrikai országokban év 400 ezer, túlnyomórészt 5 évesnél fiatalabb áldozatot követelő maláriát – idézi a Guardian Adrian Hill-t, a Jenner Intézet igazgatóját. Az R21 fejlesztői azt ígérik, hogy az ő készítményük nem csak a hatékonyságát, hanem az árát tekintve is jobb megoldás a korábbi malária-oltásoknál.

Malária elleni oltás Kenyában
photo_camera Malária elleni oltás Kenyában Fotó: BRIAN ONGORO/AFP

A Nature emlékeztet rá, hogy a londoni székhelyű GSK gyógyszermulti RTS, S nevű, a WHO által szeptember 6-ától hivatalosan is ajánlott készítménye bizonyult eddig a leghatékonyabbnak. A Ghánában, Kenyában és Malawiban beoltott több, mint 800 ezer gyerek követő vizsgálata azt mutatja, hogy ez a maláriavakcina 70 százalékos hatékonysággal alakít ki védettséget az elsősorban a csípőszúnyogok által terjesztett kórokozó miatt kialakuló betegséggel szemben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás