Finnország 2024-re teljesen önellátóvá válik a villamos energia tekintetében

2022.09.12. · gazdaság

Finnország egy-két éven belül önellátó lesz a villamos energia tekintetében, köszönhetően a hazai áramtermelésbe történő jelentős beruházásoknak – jelentette be szombaton Mika Lintilä gazdasági miniszter egy tévéinterjúban. Az északi országnak már májusra sikerült teljesen lekapcsolódnia az orosz energiáról, és a megújuló energiaforrások mellett egy új atomreaktor beüzemelése is segíthet abban, hogy Finnország képes legyen megtermelni a teljes hazai fogyasztást lefedő elektromos áramot.

Az országban két atomerőmű üzemel, ezek közül az Olkiluoto szigetén találhatóban épült fel évtizedes késlekedés után az az 1600 megawatt kapacitású reaktor, amely önmagában képes kielégíteni az ország áramigényének 14 százalékát. A 3-as atomreaktor (OL3) beindítását eredetileg 2009-re tervezték, végül 2021 decemberében sikerült elkezdeni a termelést, de idén májusban újra le kellett állítani, miután az egyik elemében idegen szennyezőanyagot találtak.

Az OL3 a felújítási munkálatai után jelenleg próbaüzemben működik, de múlt pénteken így is sikerült az ország legnagyobb áramtermelő blokkjává válnia, amikor teljesítménye meghaladta az ezer wattot. A teljes értékű áramtermelés még idén decemberben folytatódhat a blokkban. A finnek arra is ügyelnek, hogy az atomenergia tényleg fenntartható legyen – szintén az olkiluotói erőmű helyszínén építik meg a világ első hosszú távú radioaktívhulladék-tárolóját, amelynek beüzemelését 2024-re tervezik.

A gazdasági miniszter szerint nincs visszaút a régi helyzethez, így az önellátás felé kell fordulni, amit Finnország hamarosan elérhet. Ehhez az új atomreaktor mellett kiemelten fontosak a szélerőművek építésébe történő beruházások: az országban 2022 első felében több (154) szélturbina épült, mint az előző évben összesen (141), pedig már tavaly is rekordszámú turbina készült el. A szélenergia idén az ország villamosenergia-szükségletének 12 százalékát fedezheti.

Lintilä szerint az EU tagországai között nagyon erős az akarta az energiaárak csökkentésére, ami regionális együttműködésekkel is elősegíthető – a finn és a svéd villamosenergia-átviteli hálózatot irányító vállalatok például már megegyeztek egy olyan összeköttetési projekt kivitelezéséről, amely 800-900 megawattal növeli majd a két ország közötti határkeresztező kapacitást.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás