Legalább tíz áldozatot követelt az ítéletidő Olaszországban

2022.09.16. · gazdaság

Az extrém hőhullámok után most az extrém esőzések okoztak gondot Olaszországban, Ancona környékén: az éjszakai viharban legalább tíz ember meghalt, ezrek maradtak áram nélkül, közlekedési dugók alakultak ki, több embert pedig még keresnek. Az olasz AGI hírügynökség jelentése szerint az eltűntek között van egy gyerek is, akinek az anyját sikerült kimenteni, az autójukat viszont a gyerekkel együtt elsodorta az ár.

Az áradás hirtelen csapott le a környékre. Stefano Aguzzi, a régió polgárvédelmének vezetője szerint senki nem számított ekkora esőzésekre, ezért az olasz meteorológiai szolgálat riasztást sem adott ki. A vihar a polgárvédelmet is meglepte, Aguzzi szerint esélyük sem volt megelőzni a bajt.

photo_camera Házakat öntött el az ár Fotó: HANDOUT/AFP

A hatóságok szerint a vihar Ancona és Senigallia környékén pusztított a leginkább, több kisváros közlekedése megbénult, a tűzoltóknak pedig pénteken több tucatnyi embert kellett kimenteniük, akik a háztetőkön vagy fákon kerestek menedéket az árvíz elől.

Ötször gyakoribb az ítéletidő, mint tíz évvel ezelőtt

A Corriera della Sera szerint körülbelül 400 milliméter eső esett le két óra leforgása alatt, ez nagyjából fél évnyi csapadéknak felel meg. A mostani vihart hosszú aszályos időszak előzte meg, az országban emberemlékezet óta nem regisztráltak ekkora szárazságot. Az European Severe Weather adatai szerint ötször annyi extrém időjárási esemény sújtja Olaszországot, mint egy évtizeddel ezelőtt, a helyzet pedig minden valószínűség szerint még ennél is rosszabb lesz.

A Coldiretti nevű mezőgazdasági szövetség szerint mostantól a hasonló időjárási események többé-kevésbé normálisnak számítanak majd Olaszországban, ennek pedig a klímaváltozás az oka. A mostanihoz hasonló események, illetve az elmúlt nyár szárazsága súlyos gondokat okoznak a mezőgazdaságnak is, a szövetség szerint az idei évben hatmilliárd eurós kár érte az olasz gazdákat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás