Válasz a tűzifarendelet visszavonását kérő természetvédőknek: „amint az intézkedés feltételei már nem állnak fenn, a kormány haladéktalanul gondoskodni fog”

2022.09.28. · gazdaság

Az augusztus 4-én 287/2022. számon hozott tűzifarendelet néven elhíresült kormányhatározat verdiktjei ellen szeptember 28-ig 112 389 magán- és 378 jogi személy tiltakozott annak a nyílt levélnek az aláírásával, amelyet a hat legnagyobb magyarországi zöld civil szervezet küldött el Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a 10 millió Fa Alapítvány, a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport augusztus 10-én kelt közös levelére a miniszterelnök ugyan nem, de az Agrárminisztérium végül szeptember 7-i keltezéssel válaszolt – derül ki a WWF Magyarország szerdai, szeptember 28-i közleményéből.

„A minisztérium levele a rendelet megalkotásának indokaként megnevezi a veszélyhelyzetet, valamint azt, hogy garantálni kell az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságát, továbbá a nemzetgazdaság stabilitásának biztonságát. (...) Amint az intézkedés feltételei már nem állnak fenn, a kormány haladéktalanul gondoskodni fog annak visszavonásáról. A levél kitér emellett az Agrárminisztérium által kiadott utasításra is, amely »egyértelműsíti a kormányrendelet alkalmazásának kereteit« – a minisztérium által irányított állami erdőgazdálkodók számára”

– ismerteti a válaszlevél tartalmát a WWF Magyarország közleménye.

A hat civil szervezet a válasz ellenére, vagy épp azért, továbbra is erősen aggódik.

„Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a tarvágás közjóléti és védelmi rendeltetésű, magas természetességű állami erdőkben bármely kezelő számára lehetőség legyen. Kifejezetten hosszú távú károkozás kockázatát látjuk abban, hogy védett és Natura 2000 területeken nem szükséges őshonos fafajokkal felújítani az erdőt, hanem lehetőség van az idegenhonos inváziós fafajokkal történő felújításra és annak fenntartására további évtizedeken át. Mindez még inkább kifogásolhatóvá teszi a védett és Natura 2000 területek kezelésének koncepcióját, ahol eddig is vágásterületekkel járó, intenzív erdőgazdálkodás zajlott. A fakitermelés időbeli korlátozásának eltörlése valamennyi erdőterületen rendkívül aggasztó az erdei élővilág, különösen a védett és fokozottan védett, továbbá Natura 2000-es jelölő növény- és állatfajok megőrzése szempontjából” – idézi a közlemény Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetőjét.

A nyílt levelet megfogalmazók elfogadhatatlannak tartják, hogy a természeti értékek jövőjét meghatározó fontos törvények alkalmazását lazító intézkedéseket széles körű szakmai egyeztetések nélkül hozzák meg. A szervezetek továbbra is szorgalmazzák a kormányrendelet visszavonását. Felhívják továbbá a kormány figyelmét a védett, illetve Natura 2000 területeken folyó fakitermelés alapvető visszásságaira, elsősorban a Qubiten is bemutatott tar- és végvágásokra, amelyek az esetek többségében nem egyeztethetők össze a védelem céljaival. Szerintük ugyanis ezek természet-, klíma-, talaj- és vízbázisvédelmi szempontból egyaránt rendkívül károsak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás