Nagy felbontású, közeli képen tárul fel az Europa hold barázdált, jeges felszíne

2022.10.06. · tudomány

A NASA Juno űrszondája szeptember végén haladt el a Jupiter holdja, az Europa mellett, és a már látott felvételei után most egy még nagyobb felbontású képet tettek közzé a földön kívüli élet szempontjából az egyik legígéretesebb naprendszerbeli hold egyes területeiről.

A kép az Europa felszínének egy 150*200 kilométeres területét fedi le, és egy olyan régiót mutat, amelyet finom barázdák és kettős gerincek (a jeges magaslatokat jelző hosszú párhuzamos vonalak) hálózata szel át. A felvételen látható sötét foltok valószínűleg a mélyből a felszínre törő anyagokhoz kapcsolódnak. A kép közepétől valamivel jobbra található folt egy felszíni jelenséget takar, és 67*37 kilométeres kiterjedtségű, a kis fehér pontok pedig a hold körüli súlyos sugárzási környezetből származó nagy energiájú részecskék jelei.

A Juno 412 kilométeres távolságból, másodpercenként 24 kilométeres sebességű elhaladása során készítette a felvételt, amelynek egy képpontja 256-340 métert fed le. A megörökített felszín a hold egy olyan részét takarja, amelyet éjszaka halványan megvilágított a Jupiter felhői által visszavert napfény – a képet készítő eszközt gyenge fényviszonyokra tervezték.

Az Europa felszíne a JUNO nagy-felbontású felvételén
photo_camera Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI

„Ez a kép hihetetlen részletességgel tár fel egy olyan régiót, amelyet korábban ilyen felbontásban és ilyen megvilágítási körülmények között még nem sikerült leképezni” – mondta Heidi Becker, a felvételt készítő Stellar Reference Unit nevű eszköz vezető kutatója. Hozzátette, ha megértik, hogyan alakultak ki a képen látható felszíni jelenségek, akkor értékes információkhoz juthatnak a hold jeges kérgét formáló belső és külső folyamatokról.

Az Europa a Naprendszer hatodik legnagyobb holdja, amelynek egyenlítői átmérője kb. 90 százaléka a Föld holdjának. A kutatók magabiztosan állítják, hogy a több kilométeres vastagságú jégpáncél alatt sós óceán húzódik, ami az élet feltételeit is biztosíthatja. A NASA Europa Clipper űrszondája a 2030-as évek elején érkezik meg a holdhoz, és igyekszik majd választ adni az Europa lakhatóságával kapcsolatban.

A Juno tehát már a Jupiter két legfontosabb holdjáról készített közeli felvételeket, miután 2021 júniusában a Naprendszer legnagyobb holdja, a Ganymedes mellett is elhaladt, jövőre pedig a Naprendszer legvulkanikusabb égitestét, az Io nevű holdat is megközelíti a szonda.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás