Megválasztották 2022-2023 legjobb sajtját

2022.11.04. · majom

Lezárult a világ legfontosabb sajteseménye, a World Cheese Awards 2022, amelyen több mint 40 ország 4000 sajtja küzdött meg egymással az aranyéremért. Az összecsapást kétévente rendezik meg, így most nem csak 2022, hanem 2023 sajtját is megválasztották, igaz, a sajtkedvelőknek némi vigaszt jelenthet, hogy jövőre világbajnokság helyett amerikait tartanak.

A verseny első helyezettje egy svájci versenyző, az Interprofession du Gruyére lett, mögötte mindössze öt ponttal lemaradva az olasz gorgonzola, De’ Magi végzett. A bronz egy holland versenyzőnek, Alde Friskének jutott, az idén a franciák hajszálnyival ugyan, de lemaradtak, így nem tudtak dobogós helyet szerezni.

photo_camera A győztes sajt és a boldog sajtkészítők Fotó: Guild of Fine Food

Négy magyar is indult

A versenyen négy magyar sajt is indult, az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra két sajtja bronz minősítéssel, egy tételük, az Etyeki Éji Sudár viszont elnyerte a super gold minősítést. Tolner Kata egyéni vállalkozó Röglyukas Félkemény Sajtja szintén a bronz kategóriában kapott helyet.

A versenyt idén Wales-ben rendezték meg, az esemény házigazdája eredetileg Ukrajna lett volna, de a háború miatt új helyszínt kellett választani. A sajtokat egy 250 tagú nemzetközi zsűri bírálta el, a legjobb tizenhatot pedig a kiemelt bírói testület állította sorrendbe. Super Gold kategóriába a mintegy 4000 induló sajtból 98 jutott be, ezek közül választották ki a bírák a győzteseket.

A nemzetközi sajtversenyt 1957 óta a Wisconsini Sajtkészítők Egyesülete szervezi, a tét pedig nagy: a CNN tudósítása szerint a norvég Ostegården már kis híján felhagyott a sajtkészítéssel, mikor néhány évvel ezelőtt egy sajtja elvitte az aranyérmet. A siker hatására végül a készítő fia visszatért a családi farmra, ami így továbbra is működésben maradt, és nem tűnt el a világ sajtpalettájáról. Az sem mindegy, hogy hol szervezik meg az eseményt: a walesiek azt remélik, hogy így a különleges walesi sajtokra is nagyobb nemzetközi figyelem irányul majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás