Máris rekonstruálták, hogyan nézhetett ki életében a Varsóban talált terhes múmia

2022.11.11. · tudomány

A Varsói Egyetem régészei 2021 áprilisában szenzációs felfedezést tettek: egy, a lengyel főváros nemzeti múzeumában elhelyezett, férfinak hitt múmiáról kiderült, hogy egy terhes nőt takar. A múmiát 1826-ban az egyetemnek adományozó gyűjtő beszámolója, valamint a szarkofág felirata miatt közel kétszáz évig egy Hor-Djehuti nevű papnak gondolták, de a tavalyi röntgen- és CT-vizsgálatok először azt tették világossá, hogy a mumifikált személynek nincs pénisze, aztán arra is fény derült, hogy egy halálakor 20 és 30 év közötti, a terhesség 26. és 30. hete között járó nőt rejt a szarkofág.

Az ókori Egyiptomban élt nő leleteit most az arcok rekonstruálásával foglalkozó igazságügyi szakértők vették kezelésbe, és két, valamelyest eltérő rekonstrukciót tártak a közönség elé. „A modern technikák lehetővé teszik, hogy virtuális boncolást végezzünk a múmián. Be tudunk nézni a kötések alá és a test belsejébe” – mondta a Varsói Múmia Projekt társigazgatója, Wojciech Ejsmond a Live Science-nek.

A két rekonstrukciót a projekt Facebook-oldalán tették közzé.

link Forrás

Az egyik arcképet készítő Chantal Milani szerint „akár régészeti, akár igazságügyi célú arcrekonstrukció készül, azt nem szabad az egyén pontos portréjának tekinteni”, azonban a koponya alapján következtetni tudnak olyan arányokra és formákra, amelyek az adott személyre jellemzők, és a lágyszöveteken keresztül a megjelenésük egyedi jellegét adják.

„Az ókori egyiptomi múmiákat sokan pusztán múzeumi kuriózumnak tartják. Mi szeretnénk őket újra emberivé tenni, és úgy bemutatni őket, mint egykor élő, érző és szerető személyeket, akik halála tragédiát jelentett” – mondta Ejsmond. A rekonstrukciók és a nő holografikus ábrázolása a katowicei Sziléziai Múzeum kiállításán látható élőben 2023. március 5-ig.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás