A finomszállópor növelheti a halvaszületés kockázatát

2022.12.02. · tudomány

Egy kínai kutatócsoport összefüggést talált a légszennyezés és a halva született gyermekek aránya között, különösen a szegényebb országokban. A tanulmányt november végén tették közzé a Nature Communications folyóiratban, a kutatók 137 országot vizsgáltak meg és a USAID amerikai segélyszervezet adatait is felhasználták eredményeikben.

A vizsgált csecsemők röviddel születésük előtt vagy szüléskor veszítették életüket. Korábbi becslések szerint évente globálisan mintegy kétmillió terhesség végződik halvaszületéssel, és a legtöbb eset a fejlődő országokban történik a magzat rendellenességei, terhességkor fellépő komplikációk, a placenta problémái vagy az anya betegségei miatt. Ez a kutatás azonban rámutat arra is, hogy a légszennyezés is szerepet játszhat a halvaszületésekben, és ez magyarázhatja, miért van annyival több eset a harmadik világban.

Az összehasonlításban a kutatók a levegőben lévő, 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcséjű szállópor-koncentrációra összpontosítottak, és az egyes országokra vonatkozó légszennyezettségi adatokat vetették össze a halvaszületett gyermekek számával. Az eredmények egyenes arányosságot mutattak, sőt 10 mikrogramm/köbméternyi növekedés a szállópor-koncentrációban 11 százalékkal növeli a halvaszületések kockázatát. Ez a kapcsolat jelentősen erősebb az anya korának emelkedésével. A listát India vezeti, ahol évente átlagosan 25 millió születésre 217 ezer halvaszületés esik, és tavaly India számított a világ ötödik legrosszabb levegőjű országának is. Míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5 mikrogramm/köbméterben határozta meg a biztonságosnak tekintett 2,5 mikrogrammnál kisebb szemcséjű szállópor-koncentrációt, ez az érték Indiában átlagosan 60,15 mikrogramm/köbméter.

Ezt az ajánlást Magyarország is folyamatosan átlépi, jelenleg Budapest és vonzáskörzetében az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőszennyezettségi térképe szerint 25-50 mikrogramm/köbméter a finomszállópor-koncentráció mértéke. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020. novemberi jelentése szerint Magyarországon a PM2.5-szennyezettség miatt évente 13 100 magyar ember hal meg idő előtt.

A kínai kutatócsoport szerint ennek az összefüggésnek az ismerete segíthet abban, hogy a várandós anyák tudatosabban álljanak a kérdéshez. Például elkezdhetnek FFP2-es maszkot viselni kültéren, légtisztító berendezéseket használni beltéren és rendkívül magas légszennyezettségű napokon teljesen kerülni azt, hogy kilépjenek a lakásukból.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás