Kiderült, hogy Elon Musk cégének kísérleteiben négy év alatt 1500 állat pusztult el

2022.12.06. · majom

Bár Elon Musk a múlt héten azt állította, hogy fél éven belül már embereken tesztelnék a Neuralink nevű cégének agy-számítógép interfészét, úgy tűnik, az agyba ültethető chip eddig állatkísérletei nem voltak éppen zökkenőmentesek.

Az USA mezőgazdasági minisztériuma néhány hónappal ezelőtt indított vizsgálatot a cégnél az állatjóléti törvény esetleges megsértése miatt, és a Reuters által ismertetett nyomozati anyagokból most kiderült, hogy az elmúlt négy évben kb. 1500 állat pusztult el a kísérletekben – köztük 280 juh, disznó és majom, de a vállalat egerekkel és patkányokkal is végzett kísérleteket.

Az anyagokból nem derül ki egyértelműen, hogy az állatok közül hányan pusztultak el azután, hogy beültették az agyukba a Neuralink chipjének prototípusát, de arra már korábban fény derült, hogy a kísérleti majmok 21 százaléka az eszköz problémái miatt vesztette életét.

A Reuters forrásai szerint a kísérleti állatokat pusztulását előidéző hibák közül sokat el lehetett volna kerülni. Példaként említenek két olyan esetet, amikor a disznókon végzett beültetések során nem a megfelelő csigolyában helyezték el a chipet, ezért a cég állatorvosa az állatok elaltatását javasolta, mivel azok „gyenge pszichés állapotba” kerültek.

Ami ennél is rosszabb, a Neuralink alkalmazottai szerint az állatok pusztulásához vezető hibák gyakran abból fakadtak, hogy Musk arra kérte dolgozóit, hogy gyorsabban haladjanak a fejlesztésekkel, mint az biztonságos lenne. A Reuters szerint több alkalmazott jelezte ezzel kapcsolatos aggályait belső csatornákon, többen pedig azért hagyták ott a céget, amiért nem bánnak megfelelően az állatokkal.

A Neuralink állatkísérleteivel kapcsolatban korábban a PETA is aggályait fejezte ki, míg az Orvos Bizottsága a Felelős Orvostudományért (PCRM) nevű szervezet a bíróságon próbálja elérni, hogy a cég kiadja azt a 371 fotót, ami a Kaliforniai Egyetem davisi kampuszán végzett majomkísérletekről készült.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás