Az ökológiai fényszennyezés egy új típusáról készítettek filmet magyar kutatók

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Kriska György, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az ELTE Biológiai Intézetének docense Horváth Gáborral, az egyetem Fizikai Intézetének egyetemi tanárával közös kutatási eredményei szerint a visszavert fény emberi szemmel alig észlelhető, ám a különböző rovarok által érzékelt polarizációs mintázatok létfontosságú információkkal szolgálnak az élőhelyek felismerésében és azonosításában.

„E jelek érzékelése több millió évig segítette a rovarok túlélését, azonban a mai, ember által átalakított közegben az optikai környezet is átalakult, így az állatok egyre több hamis és gyakran halálos jelzést kapnak. A mesterséges felületekről, fényes tárgyakról, például napelemekről, aszfaltutakról, ablakokról, autókról származó fénytükröződések naponta több milliárd állat számára jelentenek ökológiai csapdát. Így okozza például a látszólag ártalmatlan sírkő ezernyi élőlény halálát” – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat honlapján.

A poláros fénycsapdaként működő objektumok természetkárosító hatása ma már globális szinten veszélyezteti a biológiai sokféleség egyik legfontosabb fenntartójának tartott vizes élőhelyeket. A magyar kutatók Poláros világ című, a YouTube-on szabadon megnézhető tudományos ismeretterjesztő filmjükben a „becsapott rovarok” szemszögéből mutatják be a jelenség iskolapéldáit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: