A vezető kutatók szerint már javában zajlik a rovarapokalipszis

2021.01.13. · tudomány

Az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS január 12-én publikált lapszámában szó szerint egy tucat tanulmány tárgyalja a rovarvilág globális helyzetét.

A 12 cikk több mint 50 szerzője különböző aspektusokból, de egyöntetűen azt állítja, hogy a globális klímaváltozás, a növényvédő és rovarirtó szerek, a fényszennyezés, az inváziós fajok, az intenzív mezőgazdasági és földhasználati gyakorlatok miatt évente 1-2 százalékkal csökken Föld rovarpopulációja.

A kutatók által visszatérően rovarapokalipszisnak aposztrofált, egyértelműen a biodiverzitást szegényítő jelenség mérete és komplexitása akkora, hogy jelenleg még csak a kirakós egyes darabjai ismertek, az egész még nem állt össze.

A lapszámot ismertető CommonDreams szerint a házi-, más néven nyugati mézelő méh (Apis mellifera) és a pompás királylepke (Danaus plexippus) helyzete szemlélteti legmarkánsabban a rovarok problémáját. Ahogy a Qubiten is írtunk róla, a méhek száma világszerte drasztikusan csökken. Az okok sokfélék, de egyszerre támadják őket a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, és az ezzel párhuzamosan jelentkező megfelelő táplálék hiánya is tizedeli populációikat.

Pompás királylepke
photo_camera Pompás királylepke Fotó: Wikipédia

A pompás királylepke populációjára egyértelműen az éghajlatváltozás van hatással: az Egyesült Államok nyugati részén azért tűnnek el ezek a rovarok, mert durván csökken a legfőbb táplálékuknak számító – Európában inváziós növényként számon tartott – selyemkóró (Asclepias syriaca) élőhelye, de az iparszerű mezőgazdálkodás a többi táplálékot adó gyomfélét is szinte eltüntette.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás