A Soproni Egyetem az egyetlen magyar tagja a „természetpozitív” egyetemek világszövetségének

2023.01.09. · tudomány

Az ENSZ decemberi, Montrealban tartott biodiverzitási konferenciáján alakult meg Természetpozitív Egyetemek Szövetsége (Nature Positive Universities Alliance) néven az a nemzetközi társulás, amelyet összesen 117 afrikai, ausztráliai, ázsiai, dél- és észak-amerikai, valamint európai intézmény hozott létre. Az Oxfordi Egyetem és az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNDP közös kezdeményezésére életre hívott szövetség egyedüli magyarországi alapítótagja a Soproni Egyetem.

A Berkeley-től a Wageningeni Egyetemig a világ legrangosabb felsőoktatási intézményeit tömörítő világszövetség deklarált célja, hogy a tagok tudományos munkájukkal és társadalmi szerepvállalásukkal segítsék a biodiverzitás helyreállítását, és nem mellesleg saját működésüket is fenntarthatóvá tegyék – megfelelve az UNDP-vel közösen kidolgozott szigorú tagsági kritériumoknak.

A Soproni Egyetem sajtközleménye szerint a már 2021-ben karbonsemlegesen működő nyugat-magyarországi intézmény vállalta, hogy a fenntartható működés mellett folytatja az egyetemi kampuszként is szolgáló Botanikus Kert átfogó fejlesztését, továbbá a Hűségerdő címen zajló erdősítési programját. Hogy így „hagyományaival, szellemiségével, innovatív működésével, a fenntarthatóság interdiszciplináris kutatását és gyakorlati alkalmazását előtérbe helyező szemléletével az ország első »Zöld Egyetemévé« váljon”.

A „természetpozitív” egyetemi világszövetség küldetését az alábbi videó foglalja össze:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás