Nyilvánosan fordultak az ELTE oktatói az egyetem vezetősége és fenntartója felé méltatlanul alacsony bérezésük miatt

„2022 novemberében az ELTE több karának mintegy 650 dolgozója fogalmazott meg az egyetem vezetése felé egy állásfoglalást, amelyben az alapbérek rendezését követelték. A nyilatkozat kitért arra, hogy az ELTE oktatói alapbérei európai, közép-európai, sőt még magyarországi összehasonlításban is rendkívül alacsonyak, és ez már az intézmény alapműködését is veszélyezteti." – kezdődik az ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért Facebook-oldalán közzétett nyílt levél, amelyet a Telex szemlézett.

Az egyetem 650 dolgozója kifogásolja, hogy a jelenlegi fizetések sem a megélhetést nem fedezik, sem ahhoz nem elegendőek, hogy megfelelő hátteret biztosítsanak a magas színvonalú oktatási és kutatási munkához. Nyílt levelükkel egyszerre szólalnak fel az oktatók és az adminisztratív munkakörben dolgozók méltatlan helyzetük miatt: „A nyilatkozat aláírói elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi bérezést, nemcsak az oktatókét, hanem az adminisztratív munkakörben dolgozókét is, és azt várják az egyetem fenntartójától, a magyar államtól, illetve az egyetem vezetőitől, hogy haladéktalanul tegyenek konkrét lépéseket a súlyos helyzet megoldására."

A posztban leírják továbbá, hogy a jelenlegi garantált bérminimum meghaladja egy egyetemi adjunktus bértábla szerinti fizetését, a tanársegédek pedig kevesebbet keresnek, mint a minimálbér.

A január 18-ai nyilvános Facebook-poszt előzménye, hogy a tanárok már 2022 novemberében jelezték a fenntartónak és az egyetemi vezetésnek, hogy bérrendezésre van szükség. Akkor viszont semmilyen választ nem kaptak, így most nyílt levéllel sürgetik a helyzet megoldását: „A jelenlegi bérszínvonal olyan alacsony, hogy az alapbérek azonnali megháromszorozására lenne szükség. Csak az igazi alapbéremelés jelent valódi megoldást, az ideiglenes, visszavonható pótlékok, kiegészítések nem. Csak így érhető el, hogy a tanársegédi alapbér 2008 után először ismét a garantált bérminimum duplája legyen. Szükségesnek tartjuk azt is, hogy az így létrejött alapbéreknek a mindenkori garantált bérminimumhoz viszonyított arányát az Országgyűlés iktassa törvénybe." – írják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: