Először vezettek sofőr nélkül, teljesen üresen egy autót Európában

2023.02.10. · TECH

Először vezettek autót sofőr nélkül, teljesen üresen egy európai útszakaszon úgy, hogy kizárólag távoli irányítással biztonságban elnavigálták A-ból B-be. A hírt a Next Web tette közzé szerdán. A bravúrt egy német startup, a Vay által fejlesztett rendszer produkálta, amely a teledriving megközelítéssel próbálkozik, vagyis nem az autóikba épített vezetéstámogató, algoritmikus rendszerekkel törekednek lépésről lépésre önvezetővé tenni járműveiket, hanem távolról irányítják az autókat.

Az operátorok mintha egy szimulátorban ülnének: igazi kormánnyal, pedálokkal és az utat mutató monitorokkal irányítják az autót, a közlekedés zaját pedig mikrofonokon és fejhallgatókon keresztül érzékelik. A rendszer az autóverseny-szimulátorokat idézi – csak a képernyőkön a sofőrök tényleg a valóságot látják.

Az adatátvitelt redundáns, vagyis többszörözött mobilhálózatok biztosítják, az esetleges hálózati meghibásodás vagy vészhelyzet esetén azonban a jármű automatikusan biztonságos megállást hajt végre.

A Vay már több mint három éve próbálgatja a technológiáját Berlin és Hamburg közútjain, de Hamburgtól 2022 decemberében kaptak először engedélyt arra, hogy biztonsági sofőr nélkül küldjék be autójukat a városba. A startupot 2018-ban alapították Berlinben, és mára több mint 150-en dolgoznak a technológián, amelyet kétféleképpen akarnak értékesíteni. Egyrészt sofőrszolgálatot terveznek, vagyis vezető nélkül a megrendelőhöz navigálják az autót, aki azután átveszi a kormányt, elvezet úti céljára, majd a Vay munkatársai megint csak a távolból visszaviszik a kocsit a kiindulópontra, másrészt színtiszta taxiszolgáltatást, vagyis az utas egyáltalán nem vezet, csak ül a hátsó ülésen, míg a távolból egy sofőr eljuttatja a kívánt helyszínre.

Anjes Tjarks, Hamburg városának közlekedéssel és mobilitási átmenettel foglalkozó tisztségviselője szerint a teledrivingnak számos előnye van: nem kell parkolóhelyet keresni, kibocsátásmentes, digitálisan lefoglalható, és kényelmes szolgáltatás, például abban az esetben is, ha a buszmegállóból vagy a vasútállomásról az utolsó pár száz méteren kell hazajutnia valakinek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás