Eddig nem ismert emberőst talált a mesterséges intelligencia az ázsiaiak genomjában

2023.02.20. · tudomány

Az elmúlt évek eredményei egyre inkább tényként kezelik, hogy a Homo sapiens sapiens genomja más emberfajokból származó géneket is tartalmaz, ilyen értelemben a ma élő emberek valamennyien hibridek a fogalom genetikai értelmében.

Az IFL Science számolt be arról a Nature Communications folyóiratban publikált kutatásról, amely arra az eredményre jutott, hogy a neandervölgyi (Homo sapiens neanderthaliensis) és gyenyiszovai ember (Homo sapiens denisova vagy Homo sapiens altaiensis) mellett egy másik, eddig nem ismert faj genetikai öröksége is felfedezhető egyes ázsiai populációkban.

A barcelonai Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG-CRG) közleménye szerint a kutatók mélytanulással operáló mesterségesintelligencia-alkalmazás segítségével elemezték az ismert archeogenetikai eredmények alapján a ma élő népcsoportok leszármazását. Ennek alapján arra jutottak, hogy nem csupán a modern emberekkel a neandervölgyiekkel, jellemzően Európában, illetve gyenyiszovaikkal, jellemzően Ázsiában, de megtörtént a gyenyiszovai-neandervölgyi keveredés is, ráadásul nem szórványos, hanem rendszerszintű hibridizáció történt.

Az emberi evolúció lépcsőfokai: a gyenyiszovai és a neandervölgyi ember, valamint a Homo sapiens
photo_camera Az emberi evolúció lépcsőfokai: a gyenyiszovai és a neandervölgyi ember, valamint a Homo sapiens Forrás: nobelprize.org

A tavaly augusztusban Szibériában megtalált gyenyiszovai-neandervölgyi szerelemgyerek tehát a kutatók szerint nem egy kivételes eset lehetett, hanem az emberré válásban nem ritka úgynevezett introgresszív hibridizációs folyamat része, amely során az egyik faj tulajdonságai kereszteződés révén hozzáadódtak egy másikéhoz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás