Először termeltek több áramot a magyar napelemes rendszerek, mint amire Paks képes

2023.02.28. · gazdaság

Február 21-én, kedden dél körül új csúcsot állított be a magyarországi ipari méretű napelemes rendszerek termelése: a villamosenergia-hálózatot felügyelő Mavir adatai szerint 2026,6 MW, míg az uniós rendszerirányítói hálózat (ENTSO-E) szerint 2033 MW volt a hazai naperőművek termelési teljesítménye a 12:00–12:15 közötti időszakban.

Ez már az elméleti határát is meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményének (beépített kapacitása 2026,6 MW), de a Villanyautósok.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy az atomerőmű tényleges összesített teljesítménye a legutóbbi ciklusában nem tudott 1951 MW-nál feljebb lépni, ráadásul a 2-es blokk karbantartása miatt jelenleg 1460 MW körüli zsinórtermelésre képes.

Mindezeknek köszönhetően az 50 kW feletti hazai napelemparkok (tehát ebben a háztartási méretű erőművek, a tetőre szerelt napelemek nincsenek benne) február 21-én több mint öt órán keresztül (9:15 és 14:30 között) nagyobb mennyiségben termeltek áramot, mint a paksi atomerőmű.

photo_camera A magyar villamosenergia-mix február 21-én Forrás: Mavir / Villanyautósok.hu

A Mavir tájékoztatása szerint a rekordidőszakban a villamosenergia-rendszer terhelésének közel felét (49,8%), vagyis 2300 MW-t megújuló forrásokból, nap- és szélenergiából sikerült fedezni.

A magyarországi napelemes termelőkapacitás fejlődését jól jelzi, hogy a korábbi, február 10-én beállított rekord (1953 MW) feletti szintet 21-én már tartósan, 11 órától 12:45-ig produkálni tudták a hazai naperőművek.

A hazai villamosenergia-hálózatra a hivatalos bejelentések szerint már több mint 4000 MW napelemes termelőkapacitást kapcsoltak, de ebből 1500 MW-ot tesznek ki a házi napelemek, amiket a Mavir nem vesz figyelembe.

Mivel a napelemstop ellenére most is vannak olyan befejezésre váró projektek, amelyekkel újabb kapacitások jelennek meg a hálózatban, a következő napsütötte hetekben-hónapokban várható, hogy sorra dőlnek majd meg a hasonló termelési rekordok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás