Egy új moai-szobrot találtak a Húsvét-szigeten

2023.03.01. · tudomány

A Csendes-óceán délkeleti részén fekvő Húsvét-sziget jellegzetességei az egyedi emberalakot ábrázoló szobrai, amelyek moai néven ismertek a világ számára. A szobrok nagy részét már megtalálták a szigeten, most viszont egy újabb példány is előkerült egy kiszáradt tómederből.

link Forrás

Az IFL Science számolt be róla, hogy egy kutatócsoport a hét elején bukkant rá a szoborra egy elapadt tó medrében. Terry Hunt, az Arizonai Egyetem régészprofesszora a Good Morning America-nak úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy további moaik is előkerülhetnek a lelőhelyen. A szigeten tevékenykedő Ma'u Henua szervezet alelnöke, Salvador Atan Hito pedig azt mondta, a felfedezés nagyon fontos a szigetlakók számára, hiszen sem ők, sem felmenőik nem tudtak róla, hogy vannak még olyan szobrok, amiket eddig nem találtak meg.

A most előkerült szobor a többi szigeten találhatónál kisebb, de ugyancsak megszilárdult vulkáni hamuból készült. A moaikról úgy tartják, hogy képesek voltak vándorolni a szigeten, és bár ezt nem maguktól tették, az óriási szobrok mozgatása mindenképpen nehezen kivitelezhető feladat volt. Jelenleg nagyjából ezerre tehető a számuk a szigeten és nemrég egy Chilébe szállított szobrot is visszakapott a Húsvét-sziget közössége. Az itt lakók egyébként jórészt abból élnek, hogy az ősök szellemét jelképező szobrokra kíváncsi turisták érkeznek ide a világ minden tájáról, így elemi érdekük, hogy a szobrokat ne hordják szét a világban.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás