Egyre több küldetés célozza a Holdat, úgyhogy itt az idő kialakítani az időzónáját

2023.03.01. · TECH

Egy 2022 végén tartott hollandiai szakmai találkozón vetődött fel az ötlet, hogy meg kellene határozni a holdi referenciaidőt, írja az AP hírügynökség. Jelenleg ugyanis minden, a Holdra szánt űreszköz a gyártó ország időzónáját használja referenciának, ami megnehezíti az ügynökségek közötti közös munkát.

A jövőben pedig még több holdi küldetést tervez nemcsak a NASA, hanem az európai, a japán, a kínai vagy akár az orosz űrügynökség is. Ezért szükség van arra, hogy egy mindenki által elfogadható és követhető viszonyítási alap jöjjön létre.

Az időzóna kialakítása viszont nem is olyan egyszerű. A Holdon ugyanis, ha nem is sokkal, de valamivel gyorsabban telik az idő: 56 mikroszekundummal hamarabb ér véget minden egyes nap. Ezt tovább bonyolítja, hogy az idő máshogy telik az égitest felszínén, mint a Hold körüli pályán.

Az időzóna kialakításában az űrhajósok kényelmét veszik figyelembe, ehhez pedig tisztában kell lenni azzal, hogy egyetlen holdi nap 29,5 földi nap időtartamával egyezik meg. Ha sikerül megállapodni, egyszerűbbé válhat az űrben használt eszközök és a 2024-ben útnak induló emberes Hold-küldetés koordinálása is.

A holdi időzóna ugyanakkor csak a kezdet lenne. Ha sikerül megállapodni és bevezetni, akkor további égitesteken is meg lehetne határozni referenciaidőket, amik pedig az ottani küldetések irányításában használhatók majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás