2020-ban az EU-ban csak Bulgáriában és Romániában haltak meg többen 100 000 lakosra vetítve, mint Magyarországon

2023.03.09. · gazdaság

Az Eurostat kedden publikált adatai szerint 2020-ban Európában 1,7 millió ember halt meg daganatos megbetegedésben és 1,2 millió szívrohamban, agyvérzésben vagy más szív- és érrendszeri megbetegedésben. A halálozások tekintetében Magyarország egyáltalán nem áll jól.

Dr. Schwab Richárd néhány napja beszélt arról a 444.hu podcastjában, hogy a hosszú élet titka a kevés hús, a kevés gabona, emellett semmi alkohol, semmi túlsúly és jó alvás. A gasztroenterológus szerint az életmóddal járó ártalmak kifejezetten valószínűvé teszik a keringési rendszer idő előtti megbetegedéseit. Magyarországon erre feltehetően erre kevesen figyelnek oda, és ez az Eurostat friss adataiból is látszik.

photo_camera Forrás: Eurostat

A fenti ábra azt mutatja, hogy 2020-ban melyik EU-tagállamban mi volt a halálozások fő oka. Látható, hogy a keringési rendszer betegségei az arányokat tekintve Bulgária, Románia, Lettország és Észtország után Magyarországon okozták a legtöbb halálozást. Nálunk az Eurostat adatai szerint 2020-ban 66 ezren haltak meg ilyen betegségekben és 32 ezren rákos megbetegedésben.

A portugálok és a görögök is jobban állnak, mint mi


Azt, hogy valójában milyen gyakori a halálozás, nem ebből a statisztikából tudjuk meg, hanem abból, amelyik azt mutatja, hogy egy évben százezer lakosból hányan haltak meg az adott országban. Ebben a tekintetben sem állunk jól: 2020-ban csak Bulgáriában és Romániában haltak meg többen százezer lakosra vetítve, mint Magyarországon.

Lássuk az EU-átlagot, néhány kelet-közép-európai tagállam és az egyik legalacsonyabb halálozási mutatóval rendelkező Franciaország elmúlt tíz évét! (A teljes adatbázis az Eurostat oldalán böngészhető.)

photo_camera Forrás: Saját szerkesztés az Eurostat adatai alapján

Az adatokból látszik, hogy a halálozási számok folyamatos javulását már 2020-ban megtörte a covidjárvány, pedig annak súlyos szakasza a legtöbb tagállamban csak 2021-ben következett be.

Emellett a számok azt mutatják, hogy a kelet-közép-európai tagállamok jócskán le vannak maradva az EU átlagához képest, vagyis jóval többen halnak meg Európának ezen a felén, mint a fejlettebb nyugati tagállamokban. Franciaországhoz képest a legrosszabb halálozási helyzetben lévő tagállamokban majdnem kétszer annyian halnak meg százezer lakosra vetítve.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a halálozási arányok pusztán az adott ország gazdasági helyzetével függenek össze. Ha viszont kicsit jobban kitekintünk, az is megfigyelhető, hogy vannak olyan tagállamok, amelyeknél az egy főre jutó GDP tekintetében Magyarország már előrébb jár, és mégis sokkal jobb halálozási mutatókkal rendelkeznek – ide tartozik Portugália és Görögország. Portugália Magyarországgal közel azonos gazdasági értéket állít elő egy főre vetítve, Görögország pedig jóval kevesebbet. 2020-ban Magyarországon mégis minden százezer emberből 1513 meghalt, míg Portugáliában 1044, Görögországban pedig 982 haláleset jutott ugyanennyi lakosra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK