Videóajánló: Mark Laita egyedi és megrázó portréi hajléktalanságról, függőségről és mentális betegségekről

2023.03.12. · tudomány

Ki?

Mark Laita amerikai fotográfus, aki Los Angeles és New York között ingázik. Amellett, hogy reklámügynökségeknek és nagy brandeknek készít kampányfotókat 1986 óta, könyveket ad ki, és belekóstolt a videózásba is. Más projektjei mellett a Soft White Underbelly-t viszi, amiben félórás interjúkat készít hétköznapi emberekről, akik cseppet sem általános problémákkal küzdenek.

Mit?

A Soft White Underbelly csatorna nevét egy angol kifejezés után kapta, ami olyan a társadalom perifériájára szorult csoportokat jelent, amelyek fokozottan ki vannak téve a támadásoknak. Laita drogfüggőkkel, hajléktalanokkal, prostituáltakkal vagy mentális betegségekkel élőkkel vesz fel interjúkat, amiket a nyers, puritán stílus, a minimális díszlet és a közvetlen hangvétel tesz egyedivé és egyben megrázóvá. Laita ezzel az egyén szintjén, de össztársadalmi problémákra akarja felhívni a figyelmet.

Laita nem úgy tesz fel kérdéseket interjúalanyainak, ahogy azt egy tapasztalt szakember tenném hanem a laikus átlagember szemszögéből kérdez rá arra, milyen életet élnek az érintettek.

link Forrás

Victoria például bipoláris hangulatzavarral él. Kamaszkora óta szenved a betegség következményeitől, de csak felnőttként jutott megfelelő orvosi kezeléshez és gyógyszerekhez, amik segítenek stabilizálni a hangulatát. Laitát viszont nem az érdekli, hogyan zajlik az orvosi kezelés és milyen hatóanyagokat próbáltak már ki Victorián, hanem az olyan praktikus részletek, mint hogy milyenek a mindennapjai, a kapcsolatai, és mi okozta neki a legnagyobb szenvedést addig, amíg nem ismerte saját diagnózisát.

„Amikor kiderült, hogy a családban más is él együtt ezzel a betegséggel, és gyógyszert is kapnak, az orvos nekem is ezeket a szereket ajánlotta. Ezzel pedig tulajdonképpen megmentette az életemet" – mondja Victoria arról, mi hozott fordulópontot az állapotában. Addig sem az emberi kapcsolatait nem tudta fenntartani, sem a karrierjét nem tudta jól szervezni hullámzó hangulati állapota miatt.

A nagyjából félórás epizódban Victoria bántalmazó kapcsolatokról, családi veszekedésekről beszél, és szóba kerül az is, hogy volt, amikor a kórházi kezelés nyújtott neki menedéket. A videó abból a szempontból is tabukat döntöget, hogy nincsenek elkendőzve a tünetek, nem legyintenek a problémára semmiségként csak azért, mert egyébként a bipoláris hangulatzavart (amit a köznyelvben sokszor régi nevén, mániás depresszióként emlegetnek) kívülről nagyon nehéz megérteni.

Victoria beszél a visszatérő depresszió reménytelenségéről és a mániás időszakok kiszámíthatatlanságáról is. Végül Laitával rátérnek arra a kérdésre is, hogy mi a legfontosabb lecke, amit eddig az életében tanult, amire a nő azt válaszolja, hogy az a képesség, hogy mindig tovább tud menni.

link Forrás

Tüneti szinten nagyon hasonló problémákról számol be Grace, a 21 éves, borderline személyiségzavarral (BPD) élő lány is, aki rendkívül nehéz családi háttérből érkezett. A fiatal lány, bár minden képesítése és tudása megvan hozzá, személyiségzavara miatt gyakorlatilag képtelen állandó munkahelyet fenntartani, és folyton új kihívások vonzák.

Ezzel együtt saját magát még a szerencsések között tartja számon, hiszen volt olyan ismerőse, aki hasonló problémákkal küszködött, aztán herointúladagolásban fiatalon elhunyt, a közvetlen családtagjai között pedig akad, aki jól fizető állását elveszítve vált földönfutóvá csak azért, mert képtelen volt kezelni a benne kavargó érzelmeket.

Grace a BPD-t olyan tünetegyüttesként írja le, ami miatt nyughatatlan, bizonytalan, és sokszor képtelen kimutatni az érzelmeit, vagy ha meg is próbálja, azzal elijeszti az embereket. Az interjúban ő is beszél családi mintákról és arról, hogy talán örökletes a hajlama a BPD-re, hiszen az anyja és az unokatestvére is hasonló tünetekel küzd.

Az epizódokban nincsenek orvosi megfejtések, nem idézik a DSM (Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve) vonatkozó részeit, és az interjúk nem diagnosztikus céllal készülnek. Laita célja, hogy a sokakkal megismertesse, milyen a társadalom peremére szorulni az addikció, egy betegség vagy egy-egy rossz döntés következménye miatt. A csatornán megtekinthető videók között vannak sorozatok is, amikben visszatérő interjúalanyok sorsát követhetjük.

Hol?

Laita saját weboldalt hozott létre a projektnek, ahol a legfrissebb epizódokat az előfizetők láthatják először, cenzúrázatlanul. Utána a Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán teszi közzé a videókat. Munkásságát és alanyait emellett az Instagramon is bemutja.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás