A jelek szerint Mark Zuckerberg már temeti a metaverzumot, és az AI felé fordulna

2023.03.16. · TECH

Mark Zuckerberg addig erőlteti őrült ötletét, a metaverzumot, amíg elfogy alóla a cég – írtuk 2022 novemberében, és ez a kijelentés azóta sem vesztett az igazságtartalmából, sőt. Miután novemberben kirúgtak a cégtől tízezer dolgozót, a Meta most újabb tízezer ember elbocsátását jelentette be, ráadásul a vezérigazgató kommunikációja egyre inkább arra utal, hogy kezdik elengedni ezt a metaverzum-őrületet.

Zuckerberg kedden tette közzé a kollégáinak írt levelét saját Facebook-oldalán, és a Business Insidernek is feltűnt, hogy a cég jövőjét fejtegető hosszú írásban mindössze kétszer szerepel a metaverzum szó, miközben a mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó fejlesztéseket magasztalja. Különösen ez a bekezdés szúrt szemet a lapnak:

„Hiszem, hogy az iparágunkban valaha látott legnagyobb változást hozó technológián dolgozunk. A legnagyobb befektetésünk a mesterséges intelligencia fejlesztése és beépítése minden egyes termékünkbe. Olyan infrastruktúrával rendelkezünk, ami lehetővé teszi, hogy ezt soha nem látott mértékben valósítsuk meg, és úgy gondolom, hogy az így elérhető eredmények elképesztők lesznek. Emellett a metaverzum építésében és a számítástechnikai platformok következő generációjának kialakításában végzett vezető munkánk is központi szerepet játszik a társas kapcsolatok jövőjének meghatározásában.”

Hangsúly az „emellett”-en.

A korábban Facebook néven ismert cég 2021 októberében váltott nevet, hogy egyértelmű legyen az irány, és az akkori legnagyobb tech-buzzwordről, a metaverzumról, mindenkinek a Meta jusson az eszébe. Csakhogy telnek-múlnak a hónapok, évek, és a metaverzum még mindig nem jelent többet néhány időmilliomos virtuális szórakozásánál. A nagy áttörés a drága technológia miatt még mindig nem jött el, a cég befektetői pedig már nyilvánosan is panaszkodnak: a részvényárfolyam hosszú évek óta nem látott mélységeket ér el, és még mindig nem nagyon látni, mikor térülhet meg a gigantikus ráfordítás.

Az időzítés is mesteri volt: 2022-ben eljött a mesterséges intelligencia forradalma, a képgenerátorok (DALL-E 2, Stable Diffusion, Midjourney) és a ChatGPT megjelenésével pedig végképp elfelejtette mindenki, hogy mekkora ötletnek tűnt a metaverzum.

Persze az eltolódott fókusz ellenére a Meta sem tétlenkedett az AI területén: bár a cég saját nagy nyelvi modelljét még a cég kutatói is potenciálisan károsnak tartották, a háttérben olyan kutatásokat végeztek, amelyek azt jelezték, hogy bizonyos részterületeken a versenytársak előtt járnak. Ilyen volt az az AI-rendszer, amely az agyhullámok dekódolásával 73 százalékos pontossággal találja ki, miről beszél egy ember, vagy épp az a generatív AI, amely szövegből gyárt videókat.

Hivatalosan még nem jelentették be, hogy lejjebb csavarnák a több tízmilliárd dollárral megtolt metaverzumprojektet, de Zuckerberg kommunikációja mindenképp arra utal, hogy közel másfél év után a Metánál is felismerték, hogy ha életben akarják tartani a céget, akkor jobban járnak, ha legalább rövid távon a jelenkor legnagyobb befektetőmágnesére, a mesterséges intelligenciára koncentrálnak a még mindig ködös metaverzum helyett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás