Nvidia: A kriptovaluták semmi hasznosat nem adnak hozzá a társadalomhoz

2023.03.27. · gazdaság

Az elsősorban videókártyáiról ismert amerikai techcég, az Nvidia technológiai igazgatója, Michael Kagan egy interjúban elmondta, a kriptovaluták „semmi hasznosat nem adnak hozzá a társadalomhoz”, ezért a kriptopénzek bányászata helyett olyan területekre kéne fordítani a hardverek teljesítményét, amelyek hasznosak is – például a mesterséges intelligenciára (AI).

A cég mindkét szóban forgó területet jól ismeri. Az Nvidia-részvények árfolyama 2017-ben a kétszeresére nőtt, míg a cég bevételei 2016 és 2018 között szintén megduplázódtak, amiben nagy szerepe volt a korszakban zajló bitcoinbányászatnak és az egyre erősödő kriptoláznak.

Hogy az Nvidia bevételeinek pontosan hány százalékát lehetett a kriptóhoz kötni, az még ma sem világos, de az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) épp tavaly büntette 5,5 millió dollárra a céget, amiért 2017–18-as pénzügyi beszámolóiban megtévesztő adatokat közölt a részvényesei felé.

Mint kiderült, a dokumentumok alapján a videójátékiparból származó bevételek egy részét valójában a kriptobányászat céljából eladott videókártyák tették ki – a befektetők pedig általában nem szeretik az ilyen volatilis piacoktól való függést. A büntetéssel finoman szólva is jól járt a cég, ha azt nézzük, hogy egyes számítások szerint akár 2 milliárd dollárral is többet kereshetett a kriptóval, mint amennyit a hivatalos beszámolóiban bevallott.

A vállalat 2021-ben kezdett komolyabban is fellépni a virtuális bányászok ellen, amikor piacra dobta az GeForce RTX 2060 videókártyát, amelyet úgy programoztak, hogy mesterségesen korlátozza a kriptobányászathoz való felhasználhatóságát. Ezzel azt akarták elérni, hogy a videókártyák azokhoz a vásárlókhoz kerüljenek, akiknek elsősorban szánják a termékeket: a játékosokhoz vagy az AI-kutatókhoz.

„Sosem hittem abban, hogy a kripto valami olyasmi, ami jót tesz az emberiségnek. Az emberek őrült dolgokat csinálnak, de ha megveszik a termékeidet, akkor eladod nekik. De azért nem kell arra berendezkednie a cégednek, hogy bármi áron kielégítse ezt az igényt”

– mondta Kagan a Guardiannek.

Az AI területéhez való közeledés sem új fordulat az Nvidia történetében. Már a ChatGPT-t is egy olyan szuperszámítógépen tanították be, amely körülbelül tízezer Nvidia videókártyát tartalmazott, de a Microsoft két héttel ezelőtt közölte, hogy több tízezer darabot vásárolt az Nvidia AI-fókuszú A100 kártyájából. Ennek továbbfejlesztett változatából, a H100-ból pedig az Amazon vásárolt 20 ezer darabot, az Oracle pedig 16 ezret – ezek mind a cégek felhőszolgáltatásainak működtetéséhez szükségesek.

Persze nem az Nvidia az első, aki az utóbbi időben a nevén nevezi a kriptoőrületet: Bill Gates tavaly júniusban mondta azt, hogy a kriptopiac az emberi hülyeségen alapszik, míg a Dr. Végzet néven ismert sztárközgazdász, Nouriel Roubini idén év elején nyilatkozta a következőt: „A kriptók 99 százaléka szó szerint átverés. Bűncselekmény. Igazi piramisjáték-buborék, ami ki fog pukkadni.”

A kriptovilág már hónapok óta a botrányoktól hangos, és az FTX-csőd óta sem látszik csillapodni a helyzet: elég csak a márciusi hírekből válogatni, hogy kiderüljön, elloptak 200 millió dollárt az Euler Finance nevű kriptohitelező platformról, Montenegróban elfogták egy több milliárd dolláros kriptocsalás koreai gyanúsítottját, de már az amerikai Legfelső Bíróságig is eljutott az első kriptoügy.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás