Egy pislogó hal magyarázhatja, hogyan alkalmazkodtunk a szárazföldi élethez

2023.04.25. · tudomány

A legtöbb hal szemhéj híján nem tud pislogni, de nem is kell nekik: a víz alatt nem tud kiszáradni a szemük. Az iszapugró gébek viszont életük egy részét a szárazon töltik, így nekik szükségük van valamire, ami megóvja a szemüket.

A kutatók két fajt, az Ázsiában élő Periophthalmodon septemradiatus és a nyugat-afrikai Periophthalmus barbarus (magyar nevén: tarka iszapugrógéb) viselkedését vizsgálták.

A róluk készült felvételekből kiderült, hogy az állatok valóban pislognak, de ennek egy különös módja fejlődött ki náluk: a halnak kiálló szemei vannak, amelyek kissé hasonlítanak a békáéra, ezt pedig szükség esetén vissza tudják húzni a szemgödörbe. A szem felületét ilyenkor egy membrán takarja el, majd az állat újra kidugja a szemét a következő pislogásig.

Könny nélkül is megoldják

Brett Aiello, a Seton Hill Egyetem biológusa szerint a szárazföldi tartózkodáshoz történő alkalmazkodás közben a hal izomzata átalakult, és a többi halhoz képest egy újfajta szövet, a szemet eltakaró membrán is kifejlődött náluk. Aiello szerint ezek nem számítanak komoly evolúciós változásoknak, a iszapugró gében jobbára a meglévő eszköztárukat használták az alkalmazkodáshoz, csak éppen máshogy, mint az egész életüket a vízben töltő halak.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a halak a víz alatt csak ritkán pislognak, leginkább akkor, ha nekimennek valaminek. Szárazon viszont már sűrűbben pislogtak, hogy elkerüljék a szem kiszáradását.

photo_camera Hempergő hal Fotó: Brett Aiello

Aiello szerint ez azért is figyelemre méltó, mert az állatoknak nincsen könnyük, amivel megnedvesíthetnék a szemüket, ehelyett a testükön lévő nyálka és a környezetükben lévő víz keverékét használják erre a célra. Az anyagot úgy állítják elő, hogy meghemperegnek az iszapban.

A gébek pislogása egészen máshogy fejlődött ki, mint aminek az eredményét a mai emlősök között láthatjuk, de Aiello szerint feltételezhető, hogy az első lépések az evolúcióban is hasonlóan mehettek végbe, mint amit a halaknál figyeltek meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás