A sokat átkozott fagylalt táplálkozástudományi előnyeire hívja fel a figyelmet egy amerikai közegészségügy-történész

2023.04.26. · tudomány

Az amerikai Atlantic nemrégiben terjedelmes cikket közölt, amelyben David Merritt Johns amerikai közegészségügy-történész nem kevesebbet állít, minthogy a fagylalt, miszerint jégkrém fogyasztásának számtalan eddig nem igazán reklámozott egészségügyi pozitívuma van.

A táplálkozástudomány legképtelenebb eredménye címmel publikált dolgozatában a szerző összeszedte azokat a kutatásokat és vizsgálatokat, amelyek az édesség előnyeit taglalják.

Merritt Johns tavaly nyáron bukkant rá egy harvardi doktorandusz 2018-as kutatására, amely szerint napi 64 gramm fagylalt elfogyasztása összefüggésbe hozható a cukorbetegek szívproblémáinak alacsonyabb kockázatával. Mark Pereira ugyanis azt találta, hogy azoknál a túlsúlyos embereknél, akik tejtermék alapú jeges desszerteket, így például fagylaltokat is ettek, jelentősen csökkent a felnőttkori cukorbetegség előfutárának tartott inzulinrezisztencia-szindróma kialakulásának esélye.

Taljántípusú fagylaltos pult
photo_camera Taljántípusú fagylaltos pult Fotó: Wikipédia

Az eredmény szerint a tejalapú fagylalt hatása hasonló mértékű, vagy valamivel még erősebb is, mint a joghurté, de az utóbbi hihetőbbnek tűnt, mert mint a szerzői írja, „amióta a joghurt bekerült az amerikai étrendbe, egy távoli országból származó egzotikus ételnek tekintették, amely homályos egészségjavító tulajdonságokkal kecsegtet. Még azután is, hogy a 70-es és 80-as években cukrot adtak hozzá, hogy jobban megfeleljen az amerikai piacnak, a joghurt megőrizte elixírként való megítélését”.

A ma már a Minnesotai Egyetem epidemiológusaként dolgozó Pereira nem az egyetlen volt, aki hasonló eredményre jutott a fagylaltfogyasztás egészségügyi hatásait vizsgálva. A Merritt Johns által megszólaltatott dietetikusok és az idézett táplálkozástudományi eredmények meggyeznek abban, hogy az Egyesült Államokban kapható átlagos fagylaltok és jégkrémek glikémiás indexe, vagyis a vércukorszintnövelő mutatója alacsonyabb a barna rizsnél. Egyöntetű véleményük szerint ha valaki a „szörnyű” amerikai étrend követése helyett fagylaltot eszik és kevesebb keményítőt fogyaszt, az valóban csökkentheti akár a kettes típusú diabétesz kockázatát is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás