A sültkrumpli káros lehet a mentális egészségre
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
12 százalékkal magasabb szorongás- és 7 százalékkal magasabb depresszió-kockázattal jár a sültkrumpli fogyasztása, mint amikor valaki nem eszik ilyesféle kosztot – idézi az amerikai CNN azt a PNAS folyóiratban hétfőn megjelent kínai tanulmányt, amely a gyorsételek és a mentális egészségég összefüggéseit vizsgálta.
A Hangcsouban működő kutatócsoport több, mint 11 éven át 140 728 ember pszichés állapotát követte nyomon, és miután kiszűrték azokat, akiknél az első két évben depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben találtak szorongást és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik rendszeresen olajban és/vagy zsírban sült ételeket fogyasztottak. A sültkrumpli rajongóknál pedig 2 százalékkal nagyobb depressziós kockázatot találtak, mint akik egyéb frissen sültek, például rántott csirke vagy rántott hal rendszeres fogyasztóinak bizonyultak.
A kutatók feltételezései szerint a sütési folyamat során, különösen a burgonyában keletkező akrilamid nevű vegyület lehet felelős a szorongás és a depresszió magasabb kockázatáért.
A C3H5NO képletű vegyületről már eddig ismert volt, hogy nagyobb mennyiségben és töménységben irritáló és daganatot keltő hatása is lehet a bőrben, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az akrilamidnak való kitettség tünetei közé tartozik az érintett területen jelentkező dermatitisz, továbbá a perifériás neuropátia, vagyis a végtagok idegkárosodásával járó érzékelési zavar.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Egy amerikai kutatás szerint a házi bébiételek pont ugyanannyi nehézfémet tartalmaznak, mint a boltiak
Akárhonnan is származnak az ételek, 1-4 nehézfém általában megtalálható bennük, ennek pedig nem a gyártástechnika az oka, hanem az alapanyagok szennyezettsége.
Egy magyar evészavarkutató végigkoplalt négy léböjtkúratábort, hogy megtudja, mi a sikerük titka
A méregtelenítő kúrák iránti érdeklődés töretlen, a méregtelenítő italok piaca pedig évről évre bővül, annak ellenére, hogy számos táplálkozástudományi szakértő szerint a léböjtölésnek nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztható jótékony hatása. Bóna Enikő, a Semmelweis Egyetem doktorjelöltje utánajárt annak, hogy milyen motivációk mozgatják a résztvevőket, és honnan ered az alternatív kúra sikere.
Lisztkukacos szendvics, rovarmüzli, palacsinta és nokedli alombogárlisztből: megfőztük és megettük, hogy neked ne kelljen
Megkóstoltuk a fehérjedús csodát, amit nemrég nyilvánítottak emberi fogyasztásra alkalmasnak az Európai Unióban, és legnagyobb meglepetésünkre nem hánytuk végig a konyhát. A szárított lisztkukac állaga kiváló, íze rendben van, és a lárvalisztből is lehet ehető ételt készíteni. Tizennyolcas karika, felkavaró felvételek!