A sültkrumpli káros lehet a mentális egészségre

2023. április 26.
tudomány
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

12 százalékkal magasabb szorongás- és 7 százalékkal magasabb depresszió-kockázattal jár a sültkrumpli fogyasztása, mint amikor valaki nem eszik ilyesféle kosztot – idézi az amerikai CNN azt a PNAS folyóiratban hétfőn megjelent kínai tanulmányt, amely a gyorsételek és a mentális egészségég összefüggéseit vizsgálta.

A Hangcsouban működő kutatócsoport több, mint 11 éven át 140 728 ember pszichés állapotát követte nyomon, és miután kiszűrték azokat, akiknél az első két évben depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben találtak szorongást és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik rendszeresen olajban és/vagy zsírban sült ételeket fogyasztottak. A sültkrumpli rajongóknál pedig 2 százalékkal nagyobb depressziós kockázatot találtak, mint akik egyéb frissen sültek, például rántott csirke vagy rántott hal rendszeres fogyasztóinak bizonyultak.

Klasszikus ketchupos sültkrumpli
Fotó: Wikipédia

A kutatók feltételezései szerint a sütési folyamat során, különösen a burgonyában keletkező akrilamid nevű vegyület lehet felelős a szorongás és a depresszió magasabb kockázatáért.

A C3H5NO képletű vegyületről már eddig ismert volt, hogy nagyobb mennyiségben és töménységben irritáló és daganatot keltő hatása is lehet a bőrben, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az akrilamidnak való kitettség tünetei közé tartozik az érintett területen jelentkező dermatitisz, továbbá a perifériás neuropátia, vagyis a végtagok idegkárosodásával járó érzékelési zavar.

Az akrilamid kémiai modellje
Fotó: Wikipédia

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Egy magyar evészavarkutató végigkoplalt négy léböjtkúratábort, hogy megtudja, mi a sikerük titka

Egy magyar evészavarkutató végigkoplalt négy léböjtkúratábort, hogy megtudja, mi a sikerük titka

Radó Nóra tudomány 2021. szeptember 23.

A méregtelenítő kúrák iránti érdeklődés töretlen, a méregtelenítő italok piaca pedig évről évre bővül, annak ellenére, hogy számos táplálkozástudományi szakértő szerint a léböjtölésnek nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztható jótékony hatása. Bóna Enikő, a Semmelweis Egyetem doktorjelöltje utánajárt annak, hogy milyen motivációk mozgatják a résztvevőket, és honnan ered az alternatív kúra sikere.

Lisztkukacos szendvics, rovarmüzli, palacsinta és nokedli alombogárlisztből: megfőztük és megettük, hogy neked ne kelljen

Lisztkukacos szendvics, rovarmüzli, palacsinta és nokedli alombogárlisztből: megfőztük és megettük, hogy neked ne kelljen

Rácz Johanna majom 2021. szeptember 20.

Megkóstoltuk a fehérjedús csodát, amit nemrég nyilvánítottak emberi fogyasztásra alkalmasnak az Európai Unióban, és legnagyobb meglepetésünkre nem hánytuk végig a konyhát. A szárított lisztkukac állaga kiváló, íze rendben van, és a lárvalisztből is lehet ehető ételt készíteni. Tizennyolcas karika, felkavaró felvételek!