Egy amerikai kutatás szerint a házi bébiételek pont ugyanannyi nehézfémet tartalmaznak, mint a boltiak

2022.08.11. · tudomány

Semmilyen jel nem utal arra, hogy a kisüzemi vagy házilag készült bébiételek kevesebb nehézfémmel lennének szennyezettek, mint a nagyüzemi, bolti társaik – állítja egy friss amerikai kutatás.

A Healthy Babies, Bright Futures (HBBF) nevű nonprofit szövetség 288 különböző bébiétel szennyezettségét vizsgálta, és arra jutottak, hogy a származásuktól függetlenül a minták 94 százalékában 1-4 nehézfém található, attól függetlenül, hogy milyen körülmények között készültek. Az otthon készült pürék ugyanúgy érintettek, mint a kisüzemi vagy nagyüzemi termékek.

A HBBF egy korábbi kutatásában kimutatta, hogy az amerikai boltokban kapható bébiételek 95 százalékában található nehézfém, ekkor sokan azt javasolták, hogy a szülők térjenek át az otthon készült tápokra. Az ötlet nem vált be: ha szennyezett az alapanyag, szennyezett lesz az étel is.

A rizs a legrosszabb

A kutatók szerint a rizsfalatok és a puffasztott rizs esetében a legrosszabb a helyzet, ezekben az arzén mennyisége haladta meg a határértéket. Az édesburgonyában és a sárgarépában ólmot, arzént és kadmiumot találtak, ezért azt javasolják, hogy ezeket a zöldségeket a szülők ritkábban adják a gyereknek, és lehetőleg váltogassák, hogy honnan vásárolják az ételhez az alapanyagot, valamint alaposan pucolják meg őket.

A leginkább szennyezett ételek toplistájának első hat helyét rizses élelmiszerek foglalják el, ezután következnek a mazsolás termékek, a tizedik helyre pedig egy zabos reggelizőpehely került. A jelentés szerzői szerint elsősorban az Amerikában termelt rizs a veszélyes: a Pakisztánból vagy Indiából importált basmati rizsben például kevesebb szennyező anyagot találtak.

A banán jó

A mérések alapján a legbiztonságosabbnak a banánt ítélték, ezt követik a különféle darák, a direkt babáknak készült hústermékek, a sütőtök, a bárányhús, az alma, a disznóhús, a tojás, a narancs és a görögdinnye.

A leggyakoribb szennyezőnek az ólom számít, ezt a bolti bébiételek 90, az otthon készült pürék 80 százalékában mutatta ki a vizsgálat. Arzént a bolti ételek 68, az otthon készültek 72 százalékában találtak, kadmiumot az előbbi esetben a minták 65, az utóbbiban pedig 60 százalékban mutattak ki.

Jane Houlihan, a HBBF kutatási vezetője szerint ez jól mutatja, hogy nem elég, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete szigorúbb ellenőrzést rendelt el a bébiételek esetében, a probléma mélyebben gyökerezik.

Mark Corkins, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia gyermekgyógyászati igazgatója szerint a problémát úgy lehet megkerülni, ha a szülők minél többféle, és minél több forrásból származó ételt etetnek a gyerekkel, így csökkenthető a bevitt szennyező anyagok mértéke is. Corkins nem nevezte meglepőnek a kutatás eredményeit: mint arra rámutatott, a talaj és a víz szennyezettsége okozza a problémát, így még a biogazdaságokból vásárolt termények esetében is csak akkor lehetnek biztosak a szülők a nehézfém-mentességben, ha a talaj igazoltan nem szennyezett ezekkel az anyagokkal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás