Meghúzták Kínában a vörös vonalat

2023.04.27. · tudomány

A Reuters számolt be róla, hogy Kínában kijelölték az újabb, immár véglegesnek tekinthető vörös vonalakat, amik az ország területének ökoszisztémáit védenék a jövőben az urbanizáció és iparosodás negatív hatásaitól. Az intézkedéstől részben azt is várják, hogy segít visszafordítani a környezet erodálódását.

Vörös vonalat először 2011-ben javasoltak az országban, hasonló céllal. Az irracionálisnak látszó fejlődés fékezésétől azt remélték, hogy megállíthatják a vizek és az erdős területek pusztulását. A mostani döntés ennek egyfajta továbbgondolása: mintegy 3 millió négyzetkilométernyi szárazföld és 150 ezer négyzetkilométernyi tengeri terület védelméről van szó.

A felügyeletet műholdas támogatással oldják majd meg, ebben 30 távoli eszköz lesz a segítségükre. Amennyiben emberi beavatkozásokat tapasztalnak az érintett területeken, azonnal értesítik az illetékes hatóságokat, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

A kijelölt védett területek nagysága – az ország kb. harmadát kitevő szárazföldi terület – összhangban van a 2022-es montreali döntéssel a biodiverzitásról. Ennek célja, hogy 2030-ra a világ szárazföldjeinek 30 százalékát védelem alá helyezzék.

Kínában a védett területeket már megtisztították, nincsenek ott települések, erőművek, mezőgazdasági területek, ugyanakkor még mindig van mit tenni. Az ásványkincsek kitermelése és a kereskedelmi célú erdőgazdálkodás ugyanis továbbra is megengedett a vörös vonalak mögött is az országban.

A hiányosságokat Wang Zhibin, az Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium (MEE) természetvédelmi hivatalának vezetője is elismerte, de hangsúlyozta, hogy hivatala a megoldáson és a megbízható felügyeleti rendszer kiépítésén dolgozik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás