A gyerekkori bélbaktériumok a felnőttkori elhízás kulcsai

2023.05.22. · tudomány

Azok a gyerekek, akiknek az emésztőrendszerében magas a zsírok felszívódásában kulcsszerepet betöltő baktériumtörzsek aránya, azoknál ennek megfelelően növekszik a felnőttkori elhízás kockázata – számolt be a brit Guardian az Európai Elhízástudományi Társaság hétvégi dublini kongresszusán bemutatott legújabb kutatási eredményről.

„Eredményeink rávilágítanak arra, hogy a különböző baktériumcsoportok egyensúlyhiánya meghatározó szerepet játszhatnak az elhízáshoz vezető élettani folyamatok kialakulásában. Úgy tűnik, hogy azok a gyerekek, akiknél a mikrobiom Firmicutes és Bacteroidetes aránya magas, a megnövekedett kalóriafelvétel miatt később nagyobb valószínűséggel híznak el” – idézi a kongresszusi közlemény Gaël Toubon, a párizsi Sorbonne Egyetem obezológusát, a kutatás vezetőjét.

A félezer 2 és 5 év közötti gyerek testtömegindexe (BMI) és a székletmintáik elemzésével azonosított baktériumflórája alapján levont következtetések azt mutatják, hogy az emésztőrendszerben megtalálható különféle mikroorganizmusok aránya meghatározó a későbbi életszakaszban is.

A kutatás az elhízással élő felnőttek bélrendszerét benépesítő baktériumokban is hasonló eltéréseket azonosított, ami arra utal, hogy a felnőttkori elhízásra hajlamosító bélmikrobióta változásai már kora gyermekkorban elkezdődnek. Toubon szerint azonban még további kutatásokra van szükség a kockázatot és a védelmet befolyásoló konkrét baktériumfajok azonosításához, valamint annak jobb megértéséhez, hogy mikor és miért következik be az arányváltozás a bél mikrobiomjában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás