153 ezer éves a legrégibb ismert emberi lábnyom

2023.05.31. · tudomány

Optikailag stimulált lumineszcencia (OSL) alkalmazásával határozta meg egy sor paleoantropológia lelet pontos korát az a dél-afrikai kutatócsoport. A Live Sciences által szemlézett kutatásban az ógörög ἴχνος (íkhnosz), vagyis lábnyom szó után a nemzetközi szakirodalomban ichnolit néven számon tartott fosszilizálódott lenyomatokat vizsgálták.

Az Ichnos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fokvárosi partvidéken, illetve a Zöld-foki-szigeteken felfedezett és bizonyíthatóan a Homo sapiens sapiens néven ismert modern embertől származó lábnyomok egyike a kormeghatározás szerint 153 ezer évvel ezelőtt keletkezett.

A 153 ezer éves dél-afrikai lábnyom
photo_camera A 153 ezer éves dél-afrikai lábnyom Fotó: Charles Helm

A kutatócsoport azt állítja, hogy az afrikai kontinens déli csücskétől keletre, az ősi partoktól több tíz kilométerre a szárazföld belsejében korábban felfedezett hét lelőhely az eddigi legkorábbi ismert emberi nyomokat őrzi.

3D-s képalkotási eljárással készült felvétel az egyik lenyomatról, amelynek korát 76 ezer és 90 ezer év közöttire datálták a kutatók
photo_camera 3D-s képalkotási eljárással készült felvétel az egyik lenyomatról, amelynek korát 76 ezer és 90 ezer év közöttire datálták a kutatók Fotó: Charles Helm

A kutatócsoport szerint a lábnyomok további vizsgálata az emberi tevékenységek mibenlétéhez, a közösségek mindennapjainak feltárásához is közelebb vihet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás