Egyedülálló ókori mauzóleum került felszínre London központjában

2023.06.19. · tudomány

A London központi Southwark városrészében felfedezett 2 ezer éves mauzóleum az Egyesült Királyság területén valaha talált legérintetlenebb római kori lelet – írja a leletszenzációról beszámoló Live Science.

A sírkamra falai és bejárati lépcsősora is épen vészelték át az ókortól napjainkig tartó időszakot, de a leletegyüttes legunikálisabb részei azok a pazar padlómozaikok, amelyeken koncentrikus körökbe zárt virágokat ábrázolnak.

A London központjában felfedezett antik mauzóleum egy páratlan mozaikja
photo_camera A London központjában felfedezett antik mauzóleum egy páratlan mozaikja Fotó: MOLA

A Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) kutatói szerint a mauzóleumban eredetileg koporsók és más temetkezési tárgyak is lehettek, de ezeket a feltáráskor nem sikerült már megtalálni. A szomszédos területeken folytatott ásatások eredményeként viszont több mint 80 sírmelléklet került elő, többek közt rézkarperecek, üveggyöngyök, kerámiatárgyak, és még egy míves csontfésű is.

A római kori mauzóleum feltárása London belvárosában
photo_camera A római kori mauzóleum feltárása London belvárosában Fotó: MOLA

A régészek szerint a mauzóleum eredetileg kétszintes, sarkainál támpillérekkel stabilabbá tett épület volt. Az építéshez az „opus signinum” néven ismert, a róma betonban használt zúzott kő helyett kerámia- és tégladarabokkal kevert habarcsot használtak az ókori mesterek. Az újonnan feltárt mauzóleumot a MOLA közleménye szerint az építkezés befejezése után közszemlére teszik.

Alább a mauzóleum részletén 3D-s rekonstrukciója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás