Gigantikus bronzkori temető került felszínre a Stonehenge közelében

2023.06.16. · tudomány

A délnyugat-angliai Salisbury külvárosában zajló építkezés alapozási munkálatai során több, mint 20 olyan szabályos kör alakú sírhalom bukkant a felszínre, amely az időszámítás előtti 2400 és 1500 közötti időszakban épülhetett – írja a Live Science.

A feltárásokat végző Cotswold Archaeology közleménye szerint közelségén kívül jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a temetőnek köze lenne a 16 kilométerre található Stonehenge-hez, annak ellenére, hogy a sírkamrák nagyjából egy időben épülhettek a jól ismert oszlopszentély néhány központi objektumával.

A Salisbury külvárosában feltárt bronzkori temető felülnézetből
photo_camera A Salisbury külvárosában feltárt bronzkori temető felülnézetből Fotó: Cotswold Archaeology

A régészek szerint a párokba vagy kisebb, körülbelül hat objektumból álló csoportba rendezett sírok különböző korúak, a legősibbnek az az ovális árokszerű tömegsír tűnik, amelyből felnőttek és gyermekek csontvázmaradványai kerültek elő.

A Salisbury külvárosában feltárt bronzkori sírhalomegyüttes felülnézetből
photo_camera A Salisbury külvárosában feltárt bronzkori sírhalomegyüttes felülnézetből Fotó: Cotswold Archaeology

A sírmellékletek között megtalált kerámia edények alapján a temetőt az időszámítás előtt 2450 körül már Nagy-Britanniában is jelen lévő harangedényes kultúra képviselői használták.

A sírárokból előkerült gímszarvas (Cervus elaphus) agancsokat szerszámok, rituális eszközök és olyan használati tárgyak készítéséhez is használták, mint a varrótűk és fésűk – írja a lap.

Gímszarvas agancsokat feltáró régész
photo_camera Gímszarvas agancsokat feltáró régész Fotó: Cotswold Archaeology

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás