Már 27 ezer éve megérkeztek az első emberek a mai Brazíliába

2023.07.12. · tudomány

A közép-brazíliai Mato Grosso államban található, 1985-ben felfedezett Santa Elina sziklabarlang az utolsó globális jégkorszak utáni pleisztocén amerikai megafaunájának egyik legfontosabb lelőhelye. Az innen korábban előkerült csontleleteket nemrégiben újra alaposan megvizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport. A legújabb mikro- és makroszkopós képalkotó technológiákkal végzett elemzésük eredménye szerint a modern ember a korábban feltételezettnél jóval korábban megjelent Dél-Amerikában – írja a Live Science.

A rangos Proceedings of the Royal Society B folyóiratban szerdán, július 12-én megjelent tanulmányban részletezett felfedezés átírja Dél-Amerika benépesítésének eddigi forgatókönyvét, amely szerint a Homo sapiens első csoportja 22 ezer éve érkeztek meg a területre.

A Santa Elina sziklabarlangból előkerültek olyan, a nagyjából 10 ezer évvel ezelőtt kihalt óriáslajhároktól (Megatherium americanum) csontok, amelyeket emberi kezek alakítottak ékszerekké. A lapnak nyilatkozó kutatók gondos munkával átfúrt lajhárcsont-medálként is értelmezhető leletet azonosítottak számos más, a vadászatot követő feldolgozás nyomait viselő maradvány mellett.

Fantáziarajz egy elejtett óriáslajhárról (Megatherium americanum) és a csontjaiból eszközt készítő modern emberről
photo_camera Fantáziarajz egy elejtett óriáslajhárról (Megatherium americanum) és a csontjaiból eszközt készítő modern emberről Fotó: Júlia D'Oliveira

Thaís Pansani, a brazíliai São Carlos-i Szövetségi Egyetem paleontológusa a Live Science-nek küldött e-mailben megerősítette, hogy a kormeghatározás egyértelműen azt mutatja, hogy a modern ember legalább 27 ezer évvel ezelőtt már biztosan járt Közép-Brazíliában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás