Amszterdam a turisták ellen: Az üdülőhajókat is kitiltják a városból

2023.07.21. · gazdaság

„A környezetszennyező üdülőhajók fogadása nem áll összhangban Amszterdam fenntarthatósági céljaival” – olvasható a D66 párt közleményében. A városvezetés szerint a városközpontban található kikötő fenntartása több szempontból sem kívánatos, a fenntarthatósági aggályok mellett pedig a nagy üdülőhajók egy tervezett híd megépítését is megnehezítik.

A kikötő bezárása nem előzmény nélküli: július elején hat hétre lezárták az autók elől Amszterdam egyik legforgalmasabb útját. A hivatalos indoklás szerint a Weesperstraat forgalmát azért korlátozták, mert a helyiek életminőségét jelentősen rontotta a forgalommal járó zaj és a levegőminőség romlása.

photo_camera Turistahajó Amszterdamban Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

Az autók mellett a turisták is megkeserítették az amszterdamiak életét, ezért márciusban Amszterdam célzott kampányt indított a brit partiturizmus ellen.

Véget vetnek a sáskajárásnak

A városban már több utcába is tilos autóval behajtani, az egyik legújabb intézkedés pedig az, hogy betiltották a kannabiszfogyasztást a vöröslámpás negyed utcáin. A városvezetés az üdülőhajók kitiltásától azt várja, hogy a turistaáradat is csökkenni fog, de mint a D66 közölte, ahhoz, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentsék a főváros szén-dioxid-emisszióját, ez nélkülözhetetlen lépésnek számít. A hosszabb távú cél az, hogy Amszterdam 2050-re teljesen fenntartható várossá váljon.

A döntés emellett szimbolikus is: a városban horgonyzó üdülőhajók a turistaözön szimbolumává váltak. A városközpontban több mint száz ilyen hajó köt ki évente. Ilana Rooderkerk, a D66 képviselője a városba látogató turistákat korábban sáskákhoz hasonlította.

Ezzel a városvezetés többi tagja nem feltétlenül értett egyet, de elismerték, hogy a néhány órára a városközpontra szabadított, drogozni és piálni érkező turisták nem sokat tesznek a városért, miközben az őket szállító hajók jelentős szennyezőnek számítanak.

A döntés egyelőre a város legnépszerűbb kikötőjét érinti, a többi sorsáról később döntenek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás