Nemcsak a cigisdobozra, hanem minden egyes szál cigarettára rányomtatják a figyelmeztető szöveget Kanadában

2023.08.04. · majom

Kedden lépett életbe az az új szabály, amelynek értelmében Kanadában minden egyes szál cigarettán fel kell tüntetni azokat az egészségügyi figyelmeztető szövegeket, miszerint a dohányzás rákot és impotenciát okoz, valamint „minden slukkban méreg van”.

Az új szabályozást májusban jelentették be, és a világon először Kanadában vezetik be ezt a rendszert. A nagyobb méretű (king-size) cigarettákon már idén megjelenhetnek a feliratok, míg a normál méretű szálakra 2025-tól kezdve nyomtathatják rá a figyelmeztető szövegeket.

Kanada korábbi, függőségekkel foglalkozó minisztere, Carolyn Bennett szerint a figyelmeztetést „gyakorlatilag lehetetlen lesz elkerülni, és a dobozra nyomtatott elrettentő képekkel együtt valós és ijesztő módon emlékeztet a dohányzás egészségügyi következményeire”.

A figyelmeztető szövegek és grafikák mintája
photo_camera A figyelmeztető szövegek és grafikák mintája Forrás: Health Canada

A kanadai kormány azzal magyarázza az új szabályozást, hogy a dohányfüggőség kockázatára leginkább fogékony fiatal korosztályokban azután kezdenek el dohányozni, hogy egyetlen szálat kapnak, így eleinte nem is találkoznak az egészségügyi figyelmeztetésekkel ellátott cigisdobozokkal.

2000-ben Kanada volt az első ország, amely bevezette a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető feliratok kiegészítését a szemnek nem túl kedves képekkel, amelyeken elfeketedett tüdőt, beteg szívet, elsorvadt testeket és halott csecsemőket ábrázoló illusztrációk láthatók. Ezeket ma már Magyarországon is kötelező feltüntetni a cigarettás dobozokon.

Kanadában az elmúlt két évtizedben egyre kevesebben dohányoznak, de a kormány adatai szerint még így is 48 ezer kanadai állampolgár hal bele évente a dohányzás következményeibe, és az ország egészségügyi költségeinek közel fele a dohányzáshoz köthető. A kormány 2035-re a népesség 5 százalékára (vagyis kb. 2 millió emberre) csökkentené a dohányzók arányát, ez ma 13 százalékon áll.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás