A felmelegedés minden korábbinál több jegesmedvét szorít a kanadai Hudson-öbölbe

2023.08.24. · tudomány

A mindössze 900 lakosú kanadai Churchill a világ nem hivatalos jegesmedve-fővárosa. Július és november között hagyományosan több száz Ursus maritimus zarándokol a Hudson-öböl partjára, de az idén a helyiek a szokásosnál is sokkal több ragadozót észleltek a környéken – írja a Live Science.

A kanadai kormány Jegesmedve Riasztási Programjának (PBAP) hivatásos természetvédőit augusztus 16-ig a tavalyi 18-al szemben már 76 alkalommal riasztották azzal, hogy a sarkvidék csúcsragadozói betévedtek a lakott területekre is. Mivel a legtöbb észlelés októberben és novemberben történik, mindez azt jelzi, hogy az idén minden korábbinál jelentősebb jegesmedve-invázióra lehet számítani – a ragadozók ezrével lephetik el a környéket.

Jegesmedvékre figyelmeztető közlekedési tábla a kanadai Churchillben 2022. augusztus 7-én
photo_camera Jegesmedvékre figyelmeztető közlekedési tábla a kanadai Churchillben 2022. augusztus 7-én Fotó: OLIVIER MORIN/AFP

Bár a Churchillben élők aktuálisan épp az ellenkezőjét tapasztalják, a természetvédelmi világszövetség, az IUCN vörös listáján sebezhető státuszba sorolt csúcsragadozó globális populációja rohamos csökken. A kutatók ezt egy az egyben a globális felmelegedés számlájára írják, mondván, a sarki jégvilág olvadása drasztikusa hatással van a tápláléklánc végén található fajokra.

Annak ellenére, hogy a lakott területek közelében nő a számuk, a nemzetközi jegesmedvementő-szervezet, a Polar Bears International adatai szerint az elmúlt öt évben a Hudson-öböl jegesmedve-populációja mintegy 27 százalékkal csökkent, miután az azt megelőző öt évben már 11 százalékkal visszaesett.

Mint azt korábban megírtuk, az északi jégvilág csúcsragadozóinak négyszer nagyobb energiát kell kifejteniük a túlélés érdekében, mióta a klímaváltozás miatt olvadásnak indult Északi-sarkvidéken rohamosan csökken az életterük, és ezért az evolúció során szerzett képességeikre is egyre kevesebb szükségük van.

Nőstény jegesmedve bocsával 2022 augusztus 5-én a kanadai Churchill közelében
photo_camera Nőstény jegesmedve bocsával 2022 augusztus 5-én a kanadai Hudson-öbölben Fotó: OLIVIER MORIN/AFP

A Polar Bears International aktuális projektjeit egyébként az alábbi videó foglalja össze:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás