Megdőlt az amerikai rekord: Frank Rubio 357 napja van az űrben

2023.09.13. · tudomány

Frank Rubio tavaly szeptemberben fél évre érkezett volna a Nemzetközi Űrállomásra, de a Szojuz űrkapszula szivárgása miatt a visszautat elhalasztották, az állomáson maradt asztronautákért pedig új űrkapszulát küldtek.

A jelenlegi forgatókönyv szerint Rubio és a vele együtt érkezett két orosz űrhajós szeptember 27-én tér majd vissza a Földre, a helyüket ismét két orosz és egy amerikai űrhajós foglalja majd el.

photo_camera Frank Rubio a Nemzetközi Űrállomáson Fotó: NASA

Élőben az űrből

Rubio lett ezzel az eddigi amerikai rekorder: nála hosszabb időt amerikai űrhajós még nem töltött az űrben. Az eddigi csúcstartó, mar Vande Hei 355 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, Rubio, ha menetrend szerint érkezik vissza, 371 napnál tart majd. Az abszolút csúcstartó az orosz Valerij Poljakov, ő 437 napot töltött egyhuzamban a MIR űrállomáson.

Az űrhajós szerint az űrállomáson a legnagyobb kihívást a mentális készenlét fenntartása jelenti, a legénység ugyanis az ott töltött idő 99,9 százalékát rutinfeladatokkal tölti, de készen kell állniuk a váratlan feladatok megoldására is.

Rubióhoz hasonlóan Vande Hei sem tervezett ilyen sokáig az űrben maradni, csak az előtte lévő csúcstartót, Scott Kellyt küldték ki szándékosan hosszú időre: ő 340 napot töltött az űrállomás fedélzetén, hogy a kutatók a hosszas űrbéli tartózkodás emberi testre gyakorolt hatását vizsgálhassák rajta.

Rubio maga is meglepődött a saját rekordján, ennek örömére ma, magyar idő szerint 18 óra 5 perckor élőben is bejelentkezik az űrből, amit itt lehet követni:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás