Évente 200 ezer amerikai életébe kerülhet az évszázad végére jelzett 3 Celsius-fokos felmelegedés

2023.09.15. · tudomány

A Texas A&M Egyetem és a chicagói Illinois Egyetem kutatói több mint száz közepes- és nagyváros egészségügyi statisztikai alapján modellezték, hogy miként változik a hőmérsékletváltozással közvetlen összefüggésbe hozható halálesetek száma a különböző klímaforgatókönyvek szerint – írja a Live Science.

A GeoHealth folyóiratban publikált tanulmányuk szerint az Egyesült Államok 106 városában, ahol a lakosság 65 százaléka él, 1987 és 2000 között évente átlagosan 36 ezer ember vesztette életét a hőmérséklettel összefüggő okok miatt. A halálesetek háromnegyede 75 éves vagy annál idősebb embereket érintett. Ám, számításaik szerint, amennyiben az átlagos globális átlaghőmérséklet emelkedése eléri a közepesen pesszimista szcenáriókban jelzett 3 Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest, akkor legalább ötször ennyi amerikai vesztheti életét.

A kutatás nem foglalkozott az éghajlatváltozás által befolyásolt egyéb halálozási okokkal, például az inváziós fajok által terjesztett betegségekkel vagy az időjárási anomáliák, áradások, szárazságok, hurrikánok miatti halálesetekkel. A kutatók modellszámításai azt vizsgálták, hogy miként ingadozik a napi halálesetek átlagos száma a napi átlaghőmérséklet változásának tükrében, a pontos halálokokat azonban nem tudták külön-külön is elemezni. Mivel a tanulmány a közepes és nagyvárosokra fókuszált, így az sem sikerült megválaszolnia, hogy a felmelegedés hogyan befolyásolja a vidéki területek halálozási arányait.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás