Sokkal gyakrabban térhetnek vissza a 40 Celsius-fok fölötti európiai hőhullámok, mint azt eddig becsülték

2022.08.01. · tudomány

A CNN számolt be arról, hogy a brit meteorológusok jócskán alábecsülték az Egyesült Királyságot elborító, július 19-én 40 Celsius-foknál magasabb értékeken tetőző legutóbbi hőhullám hőmérsékleti csúcsait. Legalábbis ezt állítja a globális felmelegedés és az időjárás összefüggéseinek vizsgálatára életre hívott, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézete, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) Klímaközpontja és a holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) közös projektjeként működő World Weather Attribution (WWA) friss elemzése.

A tudományos szervezet közleménye szerint a népszerű brit televíziós gasztroverseny nyomán Great British Bake Off néven emlegetett hőhullám 4 fokkal hűvösebb lett volna, ha az antropogén hatások nem fűtik a jelenlegi mértékben a klímaváltozást.

A WWA kutatói úgy vélik, hogy a pontatlan, a valódi hőségnél alacsonyabb értékeket mutató előrejelzések oka, hogy a klímamodellek nem kalkulálnak az emberi tevékenységgel, legfőképpen az üvegházhatású gázok kibocsátásának regionális mértékével. Ez az oka annak, hogy bármennyire is próbálnak precízek lenni a meteorológusok, rendre alul becsülik a globális felmelegedés hőmérsékletre gyakorolt valódi hatását. A WWA elemzése szerint ezért szinte bizonyos, hogy az angliaihoz hasonlóan durva hőhullámok a jelenleg gondoltnál tízszer gyakrabban következhetnek be a jövőben.

Hűsölők London belvárosában július 19-én a 40 Celsius-fok felett tetőző legutóbbi hőhullám alatt
photo_camera Hűsölők London belvárosában július 19-én a 40 Celsius-fok felett tetőző legutóbbi hőhullám alatt Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkeink a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás