Partigyilkos algoritmussal védekezik az Airbnb a házibulik ellen

2023.09.20. · TECH

Az Airbnb 2020 augusztusában vezette be az ideiglenes házibuli-tilalmat a pandémiára és a szomszédság nyugalmára hivatkozva. Az akkori intézkedés hivatalosan visszavonásig volt érvényben, de a cég 2022 júniusában véglegesítette a döntést, azóta hivatalosan semmilyen bulit nem lehet tartani a bérelhető szálláshelyeken.

A cég közelménye szerint 2020 és 2022 között 55 százalékkal csökkent a bulik száma, de még így is előfordultak szabályszegések, amelyek visszafogására májusban a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.

Az algoritmust Naba Banerjee, az Airbnb biztonsági igazgatója fejlesztette, ugyanaz, aki korábban a cég 25 év alattiak foglalásait korlátozó intézkedést is kitalálta, eszerint azok a fiatalok, akik nem rendelkeznek legalább három pozitív értékeléssel, nem vehetnek ki egy teljes ingatlant. A mostani algoritmus viszont ennél már sokkal több szempontot vesz figyelembe.

Szülinapod lesz? Hát nem itt!

A pozitív értékelések mellett figyeli azt is, hogy a felhasználó mikor regisztrált az Airbnbre, milyen hosszú időre akar szállást foglalni, a szállás alkalmas-e házibuli rendezésére, felkapott helyen van-e, illetve hogy a foglalás milyen közel esik a foglaló születésnapjához. Banerjee szerint ez még csak a jéghegy csúcsa, a mesterséges intelligencia több száz tényező alapján dönt róla, hogy kiadható lesz-e az ingatlan.

Az algoritmust Ausztráliában tesztelték, itt 35 százalékkal kevesebb házibulit jelentettek a tesztidőszakban, mint korábban. A cég májusban élesben is bevetette a buligyilkos algoritmust, azóta 320 ezer foglalás akadt fenn rajta.

Azokban az esetekben, amelyekban az algoritmus partiveszélyt szimatol, felajánlja, hogy a felhasználó inkább vegyen ki egy hotelszobát, vegye fel a kapcsolatot az Airbnb-vel, vagy foglaljon le egy másik szállást egy másik időpontban.

A mostani deep learning-algoritmus után Banerjee szerint a következő lépés a nagy nyelvi modellek (LLM) használata lesz, amelyekkel még hatékonyabban ki lehet majd szűrni azokat, akik illegális bulikat akarnak szervezni a szállásokon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás