Jobban teljesített egy kreativitásteszten a ChatGPT, mint az ember

2023.10.11. · TECH

Milyen kreatív vagy meglepő felhasználását tudod elképzelni egy gyertyának, egy darab kötélnek, egy üres doboznak vagy egy ceruzának? - tette fel a kérdést két pszichológus 279 önkéntesnek, majd a ChatGPT3-nak, 4-nek és a Copy Ai-nak. A válasz őket is meglepte, a kreativitás, illetve az alkotó, divergens gondolkodás mérésére kifejlesztett teszten ugyanis a mesterséges intelligencia átlagban 0,5 ponttal jobban teljesített, mint az emberek.

Simone Grassini, a Bergeni Egyetem pszichológusa, a felmérés eredményeit összegző tanulmány fő szerzője szerint azért ott még nem tartunk, hogy a ChatGPT valóban kreatívabb lenne, mint az ember, csak arról van szó, hogy sikeresen utánozza az emberi gondolkodást, és várhatóan ebben a technika fejlődésével a jövőben egyre jobbá is válik majd.

A tesztben a kutatók egy ötös skálán pontozták a válaszokat, a nyilvánvaló megoldások és a nyilvánvaló hülyeségek 1 pontot értek, a legkreatívabbnak ítélt válaszok pedig ötöt. A pszichológusok a kreativitás mértékét az adott tárgy eredeti céljától mért távolságban határozták meg, így például az, ha valaki dartsként használná a tollat, kreatív válasznak számít. Bár a ChatGPT átlagban valóban jobban teljesített az önkénteseknél, Grassini szerint a legjobb megoldásokkal az emberek áltak elő.

Az ember hibázik, a gép nem

A kutatásból kiderült, hogy a mesterséges intelligencia nem szeret hibázni: egyetlen válasza sem ért minimális pontszámot, míg több emberi válasz csak egyetlen pontot ért. Bár a teszttel a megalkotója, az amerikai Paul Guilford valóban a kreativitás mérésére fejlesztette ki, Grassini szerint azért nem lehet kijelenteni, hogy a gép valóban kreatívabb lenne, mint az ember, csak annyit, hogy egészen jól imitálja a divergens gondolkodást, ami nem azonos a kreativitással.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Ole Fredrik Norbye zongorista-zenetudós is, aki szerint a kreativitásnak nem csak a mérése, hanem már a meghatározása is bonyolultabb, mint hogy csak divergens gondolkodásról lenne szó.

További problémát jelent, hogy a mesterséges intelligencia ebben a testben csak egy részfeladatot oldott meg látszólag kreatív módon, ami nem jelenti azt, hogy egyébként általánosságban képes lenne kreatív megoldásokkal előállni. Grassini szerint a tanulság nem is az, hogy a ChatGPT holnap elveszi az írók, a költők vagy Rick Rubin munkáját, hanem az, hogy olyan területeken is fejlődik, amelyeket hagyományosan kizárólag az emberhez kötünk.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás