Ellenőrzik a fukusimai halakat

2023.10.19. · tudomány

Augusztusban kezdték meg a megrongálódott fukusimai atomerőmű hűtővizének leeresztését a tengerbe. A reaktorokat több mint egymillió tonna víz hűtötte, amelybe radioaktív izotópok kerültek, ezért a lépés ellenzői, köztük a japán halászok is, amiatt aggódnak, hogy káros anyagok kerülnek majd a vízbe.

Mielőtt a tengerbe engednék, a hűtővizet több lépésben kezelik és szűrik, és fokozatosan szabadulnak meg tőle, a hűtővíz várhatóan 2024 márciusában fogy majd el.

photo_camera Az IAEA kutatói egyelőre csak nézik a halakat Fotó: EUGENE HOSHIKO/AFP

Az eljárás zöld utat kapott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (IAEA) is: a szervezet szerint a tisztított vízben csak minimális mennyiségű trícium marad, ami nem veszélyes a környezetre. Ez nem mindenkit győzött meg, a hűtővíz tengerbe eresztése ellen a fukusimai földművelők és halászok is tiltakoztak, Kína pedig betiltotta a japán halászati termékek importját az országba.

Kanada, kínai és japán vizsgálat

A japán kormány most úgy döntött, hogy tiszta vizet önt a pohárba: a felkérésükre az IAEA egy nemzetközi csapatot küldött a fukusimai halak ellenőrzésére. Paul McGinnity, a kutatás vezetője szerint erre azért van szükség, hogy megerősítsék a bizalmat a Japán által közölt adatokban.

A kínai, dél-koreai és kanadai kutatók Fukusimától 50 kilométerre fogott halakból gyűjtöttek mintákat, amelyeket a három ország laborjaiban, egymástól függetlenül elemeznek majd. A kutatásban a mintákat összevetik a tavalyi fogással is, de a tengervizet, az iszapot és a piacon árult halak húsát is vizsgálják majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás