Nincs élő példány, nincs védelem: 21 faj került le a védett fajok listájáról Amerikában

2023.10.19. · tudomány

Túl későn indult meg a küzdelem azoknak a fajoknak a megmentéséért, amelyek most kerültek le az amerikai Veszélyeztetett Fajokról szóló Törvény (ESA) listájáról – mondta az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának vezetője, Martha Williams.

A listáról a mostani döntés értelmében 21 olyan állat- és növényfaj védelme szűnt meg, amelyek többségükben az 1970-es és ‘80-as években kaptak védelmet, de mostanra kihaltnak nyilvánították őket.

Williams szerint ez nem a törvény hibája: a védelembe vett fajok 99 százalékát sikerült megmenteni a kihalástól, a mostani intézkedés viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nagy bajban van a biodiverzitás.

A lista frissítésének ötlete először 2021-ben merült fel, ekkor Deb Haaland, az Egyesült Államok külügyminisztere szintén méltatta az ESA erőfeszítéseit, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a további kihalások megelőzésére az eddigieknél is nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

Van még mit védeni

Az eredeti listán két olyan faj, a királyharkály (Campephilus principalis) és egy hawaii-n élő mentaféle növény, a Phyllostegia glabra var. lanaiensis is szerepelt, amit végül mégsem nyilvánítottak kihaltnak. A harkály státuszát a hal- és vadvédelmi hivatal még vizsgálja, de túl sok reményre nincs ok, az utolsó élő példányt 1944-ben látták. A hawaii menta még visszatérhet: a hivatal úgy értékelte, hogy az élőhelyén megfelelő körülmények várják a visszatérését.

photo_camera A királyharkály egy 1935-ös felvételen Fotó: ARTHUR ALLEN/AFP

Lindsay Roca, a Defenders of Wildlife civil szervezet alelnöke szerint a 21 kihaltnak nyilvánított faj pótolhatatlan veszteséget jelent, a törvény által elért sikerek (szerinte a védettnek nyilvánított fajok 95 százalékát sikerült megmenteni a pusztulástól) viszont arra mutatnak, hogy ha a környezetvédelem időben cselekszik, a veszélyben lévő fajok is megmenthetőek.

Ehhez viszont cselekedni is kell: Noah Greenwald szerint eddig 650 Amerikában őshonos fajt nyilvánítottak kihaltnak, ez pedig pótolhatatlan veszteség, a további hasonló eseményeket pedig csak úgy lehet megelőzni, ha globálisan is nagyobb figyelmet kap a klímaváltozás, a természetes élőhelyek védelme és az invazív fajok elleni küzdelem.

A most kihaltnak nyilvánított fajok között egy denevér, tíz madár, köztük a korábban gyakorinak számító Bachman-hernyófaló (Vermivora bachmanii), két édesvízi hal és nyolc kagyló szerepel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás