Szakértők rekonstruálták, hogyan nézhetett ki életében a híres perui múmia

2023.10.25. · tudomány

Egy svéd arcrekonstrukciós szakemberrel fogtak össze perui és lengyel tudósok, hogy megalkossák egy híres perui múmia élethű mellszobrát. A szilikonból készült alkotást a Peru déli részén található Arequipában, a Szűz Mária Katolikus Egyetem múzeumában mutatták be kedden.

A Juanita és Inka jégleány néven is ismert múmia egy fiatal inka lány volt, akit a kutatók szerint több mint 500 évvel feláldoztak egy rituálé során. A múmiára elsőként az amerikai Johan Reinhard bukkant rá 1995-ben – a régész most elmondta, a bemutatott mellszobor még élőbbé teszi a különleges lelet mögött álló lányt.

link Forrás

A rekonstrukció nem pusztán művészeti alkotás; a készítői szerint testszkennelések, koponyamérések, DNS-vizsgálatok és etnológiai kutatások is megelőzték a munkát. Az arcképért felelős szakember, Oscar Nilsson az AP hírügynökségnek elmondta, körülbelül 400 órányi munkába került a hangsúlyos csontozattal, sötét szemekkel és barna bőrrel jellemzett arc modellezése.

Reinhard 6400 méteres magasságban találta meg a lány fagyott holttestét, amikor egy perui hegymászót kísért az Ampato vulkánhoz vezető expedíciójára. Juanita szertartási tunikát és fejdíszt viselt, és különböző kerámiatárgyak vették körül.

photo_camera Juanita egy limai kiállításon, 1999-ben Fotó: JAIME RAZURI/AFP

A múmián végzett vizsgálatok szerint a lány 14-15 éves lehetett feláldozása idején, és halálát egy, a tarkóját ért súlyos ütés okozhatta. A szakértők szerint az emberáldozat során a lányt valószínűleg elkábították, térdre kényszerítették, majd fejbevágták egy bunkószerű tárggyal.

Bár ez a halál megalázónak tűnhet, az inka hitrendszer szerint az emberáldozat a szülőknek megbecsülést, az áldozatoknak pedig boldog túlvilági életet hozott, miközben a helyiek generációkon át istenítették őt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás