Újabb vámpírsírt tártak fel Lengyelországban

2023.10.31. · tudomány

Egy hat-hét éves gyerek sírját tárták fel Lengyelország északi részén, Pieńben: a temetéskor a gyerek lábát lelakatolták, a sírt pedig később megbolygatták, a csontokat pedig szétszórták. Az elkövetők biztosra mentek: nem elég, hogy a holttestet arccal lefelé helyezték végső nyugalomra, a későbbi sírgyalázásnál a lelakatolt lábakhoz nem nyúltak.

A sírt a 17. században ásták, Dariusz Poliński régész szerint pedig az egész temetőnek rossz híre lehetett, vagy legalábbis azoknak, akiket ide temettek: egy másik sírban egy nőt sarlóval a nyakán helyeztek végső nyugalomra, több sírban pedig köveket helyeztek el a holttestek torkán vagy könyökén. Poliński szerint a túlélők ezekkel a praktikákkal vámpírok ellen védekezhettek.

photo_camera Az egyik feltárás alatt álló sír Fotó: Łukasz Czyżewsk

Semmi különös, csak egy vámpír

Ez, legalábbis Lengyelországban, egyáltalán nem számít ritkaságnak. 2022-ben az ország északi részén, Bygdoszczban szintén egy sarlóval eltemetett nő sírját tárták fel, akinek szintén lelakatolták a lábát, ugyanitt pedig négy, szintén vámpírként eltemetett gyerek maradványai is előkerültek. Szintén Lengyelországban, Luzinóban egy egész vámpírtemetőt találtak, itt 450 holttest visszatérését igyekeztek megelőzni úgy, hogy téglákat helyeztek el rajtuk, levágták a fejüket vagy pénzérmét tettek a szájukba.

Az országban annyira elterjedtnek számított a vámpírhit, hogy még a tizenkilencedik század közepén is előfordult, hogy valakit sírgyalázás miatt állítottak bíróság elé – az illető pedig azért követte el a tettét, mert így akarta megakadályozni, hogy a benne nyugvó vámpír visszatérhessen.

Arról több különböző elmélet született, hogy miért éppen Lengyelországban véltek felfedezni minden bokorban vámpírokat, de Poliński szerint az ország tizenhetedik századi történelme különösen kedvezett a visszajáró halottaknak: a háborúkat kolerajárványok követték, a kis jégkorszak miatt pedig eleve nem volt valami fényes az élet.

Marek Polcyn antropológus szerint mindehhez még hozzájárult az ellenreformáció utáni időszak egyházi retorikája is: a papok kárhozattal és a pokol tüzével ijesztgették a hívőket, akik így a régi babonákhoz fordultak, hogy úgy védekezzenek a gonosz ellen, ahogy tudnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás