Robotsommelier-t fejlesztettek Svájcban
A Genovai Egyetem egy friss kutatásában a bodeaux-i vörösborok kémiai összetételét vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szüret évétől függetlenül milyen közös jellemzői vannak az egy birtokról származó boroknak, és hogy egy erre kifejlesztett algoritmus vajon sikeresen meg tudja-e állapítani, hogy melyik birtokon készült a bor.
A robotsommelier sikeresen vizsgázott: a gázkromatográfiás elemzés után 100 százalékos bizonyossággal meg tudta állapítani, hogy honnan származik a bor, és 50 százalékos eredményességgel az évjáratot is eltalálta. A vizsgált borok 7 különböző bordeaux-i birtokról származtak.
A tesztben 80, 1990 és 2007 között készült bort vizsgáltak. Az algoritmust 73 kromatogramon tanították be, az 50 „kóstolás” alatt pedig egyszer sem tévedett, ha a terroir-t kellett megállapítania.
Nehezebb lesz hamisítani
Alexandre Pouget, a kutatás vezetője szerint nem sokan mondhatják el magukról, hogy ilyen eredményességgel dolgoznának, ráadásul az algoritmus akkor is sikeresen állapította meg, hogy honnan származik a bor, ha a kromatográfiás elemzésből származó adatok mindössze 5 százaléka alapját használhatta hozzá.
A kutatásban nem az egyes kémiai összetevőket vizsgálták, hanem az összképüket, ebből pedig az is kiderült, hogy a terroir nagyban meghatározza a bor ízvilágát. A robotsommelier-vel nem a hús-vér borszakértőket akarják leváltani, hanem a terroir jellegzetességeit akarják jobban megérteni, illetve a borhamisítókat akarják lebuktatni.
Bár az nem újdonság, hogy mindent hamisítanak a világon, a borpancsolók a bordeaux-it különösen kedvelik: legutóbb idén januárban lepleztek le egy kínai bandát, akik 150 millió dollár értéknyi hamisítványt akartak piacra dobni, de a spanyol vagy a más régiókból származó francia borok átcímkézése is viszonylag elterjedt gyakorlatnak számít a piacon.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten: